Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  08:54Сряда

  01 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Фестивал на науката в Бургас дава шанс на ученици да развият способностите си

  11-01-2020 0 952

  Снимка: Авторът

  Михаил КОЛЕВ

   

  Фестивал на науките се провежда за втора поредна година в Бургас. Този път домакин на събитието е Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника (ПГМЕЕ). В събитието се включиха ученици от общо 12 училища. Всички участници бяха разпределени, според своите интреси, в шест работилници – по физика, химия, биология, 3D принтиране, роботика и електроника, електроника и микроконтролери.

  В работилницита по роботика и електроника

  Идеята е те да имат възможността да развият своите научни интереси с помощта на преподаватели. Участието е напълно безплатно, а материалите са осигурени от инициаторите.

  Събитието се радваше на голям интерес

  Организатори на проявата са Зонта клуб – Бургас, в партньорство с Университета за деца и домакините от ПГМЕЕ. Фестивалът, който ще се проведе днес и утре, е под наслов „Дни на Амелия Еърхард”.

  „Ние искаме да популяризираме чрез това събитие и нейната стипендия. Всяка година се раздават в световен мащаб над 35 стипендии на жени-докторантки, които са на възраст до 35 години. 1174 жени от 75 държави са били наградени, между тях и четири българки. Искаме те да са повече и може сред тези млади момичета, които са тук, също да има някоя бъдеще стипендиантка”, заяви пред вестник „Черноморски фар” Петя Великова, президент на Зонта клуб – Бургас.

  Петя Великова, президент на Зонта клуб - Бургас

  Тя допълни, че се надява фестивалът да се превърне в традиция за града. Всички училища са откликнали веднага на отправените им покани още преди Нова година.

  На откриването на второ издание на Фестивала на науките присъстваха още и председателят на общинския съвет в Бургас проф. Севдалина Турманова, която пожела на учениците да бъдат смели, да търсят себе си и да участват повече на подобни инициативи, които развиват техния потенциал.

  Специален гост бе и ръководителят в Университета за деца Явор Киряков. Той отправи апел към събралите се младежи да бъдат себе си и да не подлежават на шаблони. Следвайте мечтите си и бъдете такива, каквито вътрешно усещате, че искате да бъдете, а не се придържайте към това какво ви казват вашите връстници или някой по-възрастен, добави Киряков.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.