Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:38Четвъртък

  27 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Фестивал на науката в Бургас дава шанс на ученици да развият способностите си

  11-01-2020 0 853

  Снимка: Авторът

  Михаил КОЛЕВ

   

  Фестивал на науките се провежда за втора поредна година в Бургас. Този път домакин на събитието е Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника (ПГМЕЕ). В събитието се включиха ученици от общо 12 училища. Всички участници бяха разпределени, според своите интреси, в шест работилници – по физика, химия, биология, 3D принтиране, роботика и електроника, електроника и микроконтролери.

  В работилницита по роботика и електроника

  Идеята е те да имат възможността да развият своите научни интереси с помощта на преподаватели. Участието е напълно безплатно, а материалите са осигурени от инициаторите.

  Събитието се радваше на голям интерес

  Организатори на проявата са Зонта клуб – Бургас, в партньорство с Университета за деца и домакините от ПГМЕЕ. Фестивалът, който ще се проведе днес и утре, е под наслов „Дни на Амелия Еърхард”.

  „Ние искаме да популяризираме чрез това събитие и нейната стипендия. Всяка година се раздават в световен мащаб над 35 стипендии на жени-докторантки, които са на възраст до 35 години. 1174 жени от 75 държави са били наградени, между тях и четири българки. Искаме те да са повече и може сред тези млади момичета, които са тук, също да има някоя бъдеще стипендиантка”, заяви пред вестник „Черноморски фар” Петя Великова, президент на Зонта клуб – Бургас.

  Петя Великова, президент на Зонта клуб - Бургас

  Тя допълни, че се надява фестивалът да се превърне в традиция за града. Всички училища са откликнали веднага на отправените им покани още преди Нова година.

  На откриването на второ издание на Фестивала на науките присъстваха още и председателят на общинския съвет в Бургас проф. Севдалина Турманова, която пожела на учениците да бъдат смели, да търсят себе си и да участват повече на подобни инициативи, които развиват техния потенциал.

  Специален гост бе и ръководителят в Университета за деца Явор Киряков. Той отправи апел към събралите се младежи да бъдат себе си и да не подлежават на шаблони. Следвайте мечтите си и бъдете такива, каквито вътрешно усещате, че искате да бъдете, а не се придържайте към това какво ви казват вашите връстници или някой по-възрастен, добави Киряков.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.