Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  14:37Четвъртък

  28 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  Емил Йорданов, диджей: Чалгата унищожи представата за дискотека у нас

  „Хората идваха да се забавляват, да танцуват, а сега да се бият и да късат салфетки“, казва той

  30-08-2019 0 1023

  Емил Йорданов, известен още като DJ Емо, вече 27 години съчетава двете си големи любови – да е зад пулта и да гледа любимия си отбор „Манчестър Юнайтед“. Той е един от ветераните в диджейската професия у нас и продължава да се налага в нея. Освен това е и председател на националния фенклуб на „Манчестър Юнайтед“ за България. Търновецът изкарва летата предимно в Слънчев бряг, където има пряко наблюдение върху това, което се случва с туризма и по баровете и дискотеките. Винаги усмихнат и позитивен, DJ Емо не оставя публиката си разочарована. За любовта към пулта и „Манчестър“, за отминалите времена, за чалгата, за това какво е модерно сега, за това да усещаш хората и момента, наш репортер разговаря с него.
  Снимка: Личен архив, Емил Йорданов
  Интервю на Георги РУСИНОВ

  Председателят на националния фенклуб на „Манчестър Юнайтед“ води 13 ветерани у нас

   

  - Г-н Йорданов, Вие сте диджей и председател на националния фенклуб на „Манчестър Юнайтед“. Кое от двете Ви е голямата любов?

  - Те са съвместни, защото двете са някак си неизмерими. Първо, че от малък се занимавам с музика, а любовта ми към „Юнайтед“ стартира точно в деня, в който започнах да работя като диджей. Така че тя си е много взаимна тази любов. И двете ми доставят необходимите емоции, чувства и ентусиазъм.

  - По някакъв начин свързват ли се двете неща?

  - Да, защото много мои любими изпълнители, които правят музика са фенове на „Манчестър“. Това са „Simply Red“, „The Verve“, „Phil Collins“. Това е музика, която винаги ми е доставяла удоволствие. То си вървят заедно ръка за ръка музика и „Юнайтед“, винаги са неразделни в сърцето ми и никога няма да бъдат.

  - Вие сте един от диджей-ветераните у нас. Какво се промени в общата картинка за това време?

  - Истинската музика винаги си остава. Промени се просто начинът на нощната култура и възпитание. Много бързо хората искаха да пораснат. Напоследък тая музика, която се налага, даже не искам да я коментирам, промени страшно много всичко. Много хора вече нямат интерес към музиката. Много е опорочено значението на дискотека вече в България. Ако тръгнем от корените какво представлява дискотека - диск е плоча, а „тека“ е гръцка дума, която буквално означава място за танцуване. В момента обаче нашите дискотеки са място за показване, сбивания, място за избиване на комплекси. По моето време, когато стартирах, хората наистина се забавляваха. За мен винаги е оставало най-голямо удоволствието да се крия покрай входовете на дискотеките и да виждам как хората пристигат, без значение дали аз съм диджей, или някой от колегите. Хората идваха да се забавляват, да танцуват и те ти даваха тази енергия. Това е истината. Но ще се борим. Аз съм си намерил нишата и продължавам да правя това, което ми доставя удоволствие, въпреки че не може да се бориш с това, което се налага. Старата генерация няма да се откажем.

  - Имате ли наблюдения дали слабият летен сезон се отразява на диджей-партитата у нас? Преди години изглежда бяха повече.

  - Със сигурност се отразява. Аз съм вече 18-и сезон в Слънчев бряг. Бях в най-хубавите му години и сега, когато е много напрегнато и всеки иска да изкара някакви пари. Сезонът е кратък, не е както беше по-предни години. Затова съм сигурен, че се отразява. Не получават необходимите хонорари. Трудно става вече. Особено в Слънчев бряг, където са работили само с чужденци. Трябва да знаеш тяхната музика, техния манталитет, език. Да знаеш как да го задържиш, за да може да остане в твоето заведение. Със сигурност има много негативна промяна и не виждам как ще се оправи положението. Винаги съм казвал, че ако имаш правилния начин и можеш да се нагодиш към това, което се налага, ще успяваш. Аз успях да го направя и не мога да се оплача от слаб сезон. Много партита направих, на много места бях тази година и наистина съм много щастлив от това.

  - Прословутата борба с шума на Валери Симеонов, която стана пословична?

  - Няма отърваване. Сега чух от приятели, че 4-5 заведения са били затворени в средата на сезона. В Слънчев бряг сме и спазваме това. В полунощ намаляваме музиката и това е. За да може и заведението да е добре, и да няма проблеми. Каквото направим за 3-4 часа, това е.

  - Много хора от туристическия бранш са на мнение, че Слънчев бряг трябва да се обособи като курорт със специален статут.

  - То вече като цяло е изтървано положението. Дискотеки, барове – отвсякъде се шуми и няма какво да се направи. Трябва да се направи примерно някаква част, където да са само хотелите, а да речем на километър-два да се изведат дискотеките, но това е практически невъзможно да се случи вече, с всичкото това застрояване. Ще си караме по стария начин и това е.

  - Наскоро излезе информация, че 50% от българите слушат чалга. Предполагам това е стилът, който не искахте да коментирате?

  - Няма смисъл да го коментирам, защото според мен не е това музиката, която заслужава българинът, въпреки че сме балкански народ. Аз лично нищо против нямам музиката. Но тази субкултура, която се наложи, тази простащина в буквалния смисъл на думата, тая показност, тая комплексарщина... Ей това е жалкото. Това е супер елементарна музика и много лесно плъзва сред младите хора. Може би това е и политика. Опростачването е на много високо  ниво в момента. Не 50%, а поне 70-80% според мен са реалните данни. Много е малък процентът хора, които не слушат такава музика. То те и не останаха нормални хора в България, те излязоха навън. Малко сме тези да се борим да се запазва хубавото. Пак казвам, ако може поне тази субкултура, която наложи чалгата да е по-нормална – то това силикони, устни, да късаш салфетки, да заливаш барабани с „Кола“ и да се мислиш за герой. Избиване на комплекси. Тези хора нямат как да се покажат в обществото и там е мястото, където го правят. Но пък така изгониха свестните, които просто искаха да се веселят и да танцуват. Много трудно вече може да ги върнеш. Те са пораснали, имат си семейства, работа, деца. Проблемът е, че хората вече асоциират дискотеката с всички тези простотии, които посочих. Затова пък се направиха клубове – за джаз, фънк, рок, но те много малко оцеляват. Хората, които искат да го направят, битовизмът ги е съсипал.

  - По някакъв начин отразява ли се на Вас, диджеите, тази масовост на чалгата? Имам предвид като търсене и намиране на работа.

  - Аз не се оплаквам, работа имам достатъчно много. Хората знаят, че аз не пускам такава музика, не че не ми се е налагало. Особено по сватби и банкети и в тесни кръгове. Но аз не я разбирам тази музика. Пускам я като фон и за мен е като някакъв шум. Има колеги обаче, които заради работата се принудиха да въртят чалга песни в репертоарите си. Аз ги разбирам. Повечето го направиха, защото трябва да изкарват пари. Ако се бяхме обединили още, когато почна да се налага тази музика и да кажем, че няма да го правим, може би картинката щеше да е друга. Никого не съдя обаче. Аз лично не се предадох и не съжалявам.

  - Сякаш изведнъж и диджеите станаха много, но пък повечето посредствени. Каква е тайната за добрия диджей?

  - Трябва да имаш страшно богата музикална култура. Сега тези младичките, които излязоха на сцена, в главата им е само хаус и чалга. Ако го питам за Бари Уайт, или някой друг, едва ли би ми казал, че го е чувал. Да не говорим за други по-малко известни. Второто много важно нещо е голямото присъствие зад пулта. Тоест, не само да си забиеш главата в компютъра и слушалките и да не виждаш какво става на дансинга. Ти си там да доставяш удоволствие на хората. Зациклиш ли, не става. И най-важното - добре подбрана селекция от песни. Да знаеш какво ще пуснеш две парчета по-напред. Времето е толкова динамично и ако пуснеш шест-седем парчета в един стил, на хората ще им омръзне и ще станат и ще си отидат. Ако сменяш стиловете, правиш контраст, да му пуснеш музиката, която го кефи и да стане да танцува. На пръв поглед звучи много лесно, но застанеш ли зад пулта, там нещата са много сериозни.

  - Да се върнем на футболната тема. Покрай фенклуба сигурно с доста звезди на „Манчестър Юнайтед“ сте се срещнал?

  - Да, за мое голямо щастие с почти всички съм се виждал. Разговарял съм седем пъти със сър Алекс Фъргюсън, Райън Гигс, Поул Скоулс, Брайън Робсън. Идвали са даже четири легенди на отбора по наша покана. Най-интересното е сега, че предстои много интересен мач на ветераните на „Манчестър Юнайтед“ и на ветераните на „Етър“ във Велико Търново. Мачът ще е на 11 октомври. До момента това ни е върхът, което сме постигнали и то само за десет години, откакто фенклубът съществува. Като върна лентата назад изглеждаше като химера да се докосна до тези хора, а сега вече са ми приятели. Това всичко е благодарение на момчетата във фенклуба, на всички, които повярваха в идеята. Ето сега 13 ветерани, които са допринесли за „Манчестър“ като Уес Браун, Лий Мартин, Дейвид Мей, Сами Макелрой, ще дойдат и ще направим един интересен мач във Велико Търново. В Бургас имаме много силно присъствие във фенклуба и много от тях ще дойдат на стадиона.

  - Предполагам за пръв път идват звезди от този ранг след такава покана?

  - Ами да. Сега той и Митко Бербатов докара много звезди, но там е друга работа. Рано или късно и ние ще докараме Райън Гигс и Поул Скоулс, но нека да мине малко време. Питат ме защо не докарам Бекъм (б.а. Дейвид Бекъм) и други. А аз питам защо вие не ги докарате. То не става толкова лесно. Не седят и да чакат аз да им се обадя. Нека се радваме и на това, което се случва. Шкумбата ще води, ще има и диджей-парти. Ще направим благотворителни мачове за деца. Черешката на тортата ще са ветераните. Някои от тях не са се виждали от 91-а година, когато „Етър“ станаха шампиони. Надявам се 11 октомври да се превърне в един голям празник на футбола в България.

  - За финал. Кой ще е шампион на Англия тази година?

  - „Манчестър Юнайтед“, разбира се (б.а. смее се). Конкуренцията е убийствена в лицето на „Манчестър Сити“ и „Ливърпул“. Много напреднаха, въпреки че според мен това, което правим сега с налагането на млади момчета от школата е правилният начин. Шест-седем от тях започват като титуляри вече три мача. Те са израснали с идеята „Манчестър“ и ще изорат тревата за тениската, отбора и публиката. Ако не тази година, то догодина вече ще се радваме на 21-ата титла.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.