Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  19:58Петък

  03 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Емил Димитров: ВиК Бургас работи перфектно

  15-02-2020 0 477

  Снимка: БГНЕС

  Враца, Габрово, Бургас, Стара Загора – има ВиК, които работят перфектно. Водосборовете са им далеч, но въпреки това управлението им е много добро, с великолепни ръководители. Това съобщи пред bTV министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

  „Дупница, Сливен и Перник трябва да са най-печелившите предприятия, но те са пред фалит. Язовирите са на един километър от града, но заради лошо управление те са пред фалит, защото управителите им създават само проблеми. Има кметове, особено по морето, които умишлено си мълчат сега, за да създадат проблеми през лятото“, допълни Димитров. Язовир Белмекен започва да се пълни. Когато в Перник пред два месеца спряха безотчетното подаване на вода в Перник, което години наред е текло, за да покрие загубите в Радомир по мрежата, всички попитаха защо е отивала вода натам? Към момента е важно да има вода за Перник.

  На 18 януари правителството обяви, че строителството на водопровода от Белмекен към Перник ще отнеме 45 дни. Към момента са построени 3 километра от водопровода. „Има министри, които пряко се грижат за строителството, аз съм осигурил водата“, съобще още министърът на околната среда и водите.

  „Непрекъснато ме питат ще спасим ли летния сезон на морето – да, с вода ще го спасим, там няма проблем с водата. А какво правим с канализацията по морето? На единия кмет тръбите са на плажа, друг кмет пуска отходни води на плажа, за да го отрови, понеже не му харлесва концесията, на трети кмет от няколко месеца канализацията му изтича в морето. И като дойде лятото, някой чужденец ще вземе проби от водата, ще установи, че е замърсена, и ще каже “Българското черноморие не става за нищо“. Какво правим тогава? Тези всичките кметове сега си мълчат, чакат да създадат криза лятото, за да дойде някой от София и да ги оправи. Чуда се дали да водя кореспонденция с тях, или направо да пиша до прокуратурата“, допълни Димитров.

  „Да ви кажа ли какво се случва в Дупница? Водопроводът, който пълни язовира, от който трябва да се захранват питейните нужди, те го надупчили на 29 места, вкюлчително и ВиК-то си захранва свои източници. Като попитах защо го правят, след като язовирът е за всички, казват, че те с язовира отношение нямали. А на бюрото ми стои документ, в който се казва, че трябва да им разреша да ползват същия язовир. Едно село от 20 години няма нормално водозахранване, на всички избори обещават на хората вода, а до момента не се е случило нищо на практика. Вчера съм разрешил на „Напоителни системи“ да ходят през нощта да пуснат вода в един завод, за да може той аварийно да захрани това село, защото хората не могат без вода. Става въпрос за язовир Дяково, от който вчера разреших 800 куб.м. вода да отидат в един един резервоар в Бобов дол, оттам с помпи да се подаде за село Палатово, защото никой не си мърда пръста от 20 години насам по въпроса. Вчера в областната администрация намерихме документи, според които пред 20 години ВиК-то казало, че водопроводът не е на селото, а държавен, и настояват да се прехвърли“, уточни министърът.

  „Повече няма да влизам в епистоларни кореспонденции с което и да е ВиК, освен с нормалните от Враца, Габрово, Бургас – нямам нищо против. Но тези, които непрекъснато се чудят как някой друг трябва да им свърши работата, няма да се занимавам“, закани се Димитров.

  „Аз съм до водомера на язовира, аз съм до водомера на водосбора, това са моите задължения, няма да се занимавам повече с неща, които не са ми работа“.

  На въпроса кой източи язовир Студена, Димитров отговори, че язовирът е източен неправомерно, и със сигурност не е виновен неговият предшественик Нено Димов. „Неговият корем не може да побере толкова вода. Проблемът със Студена е какво във всички язовири – трябвало е да има един огромен разходомер – като водомер. Издадена е заповед да се намали потреблението на вода, и когато са отишли да видят дали тази заповед се спазва, са видели, че водомерът е бил махнат, бил под наем, някакви хора си го били взели. В края на месеца се оказва, че си ползват старото потребление и няма ограничение на водата, нито пък спазване на заповедта“, завърши Емил Димитров.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.