Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  23:23Сряда

  08 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Единият от инспекторите на ИАРА, взели подкуп, ще чака делото вкъщи

  19-03-2020 0 811

  Снимка:

  Бургаският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Бургас съд в частта, с която спрямо В.А. е взета постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът измени определението в частта, с която спрямо Х. З. е взета мярка за неотклонение задържане под стража, като взе спрямо него мярка за неотклонение домашен арест.

  В.А. и Х.З са обвинени, че като длъжностни лица – специалисти в сектор „Рибарство и контрол“ гр. Бургас в съучастие като съизвършители, чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, са поискали и приели парична сума в размер на 1000 лв., която не им се следва, за да не извършат действия по служба - да не осъществят контролните си функции спрямо две лица, извършвали неправомерен риболов. Наказанието на това престъпление е от три до десет години лишаване от свобода, както и глоба и лишаване от права.

  В съдебно заседание представителят на Апелативна прокуратура предложи на обвиняемите да бъде наложена по-лека мярка.

  В настоящото съдебно производство съдът решава въпроси, които са съществено различни от тези, които следва да обсъжда при постановяване на присъдата. Ето защо, данните от свидетелски показания, включително такива дадени пред съдия и данните от протоколите за извършени в условията на неотложност процесуални действия по претърсване и изземване на банкноти, преценени в съвкупност с приложените фотоалбуми и документи от трудовите досиета на обвиняемите, на този ранен етап от разследването са достатъчни за обосноваване на предположение за авторство на деянието. По делото изобилстват данни за многократно предлагани от обвиняемите корупционни схеми на свидетелите, което дава основание да се приеме, че е налице реална опасност от извършване на престъпление, се казва в определението на Апелативен съд – Бургас.

  Представените днес пред съда копия на медицински документи – епикризи за здравословното състояние на родителите на В.А. действително установяват, че страдат от хронични заболявания, но съдебният състав е приел, че те не са в обективна невъзможност да се грижат да себе си и не са неподвижни. Поради това въззивният съд е намерил, че обжалваното определение спрямо В.А. следва да бъде потвърдено.

  В открито заседание съдът изслуша  и обясненията на обвиняемия Х.З. относно семейното му положение след раждане на второто му дете.  Видно е от служебно изисканите справки от Национална база данни „Население“, че обвиняемият има малолетен син и дете родено на 17.03.2020 г. т.е. преди два дни.  Следователно към момента съпругата му не може пълноценно да се грижи за двете деца. Още повече, че съгласно представените пред въззивния съд нови писмени доказателства същата продължава да е в болнично заведение като родилка.„Не може да се приеме за уместно семейството да бъде подпомагано от родителите на съпрузите, тъй като видно от данните в справките от НБДН четиримата са на възраст над 60 години т.е. в рисковата група в контекста на  обявеното в страната извънредно положение като превенция срещу разпространението на COVID-19 и ноторната опасност за разпространение на заразата и леталитет предимно сред възрастни хора.“ – посочват апелативните съдии и допълват, че обжалваното определение следва да бъде изменено в частта, с която на Х.З. е взета мярка за неотклонение задържане под стража, като вместо това бъде определена мярка за неотклонение домашен арест.

  Съдът разпореди електронно наблюдение на обвиняемия Х.З., относно наложената мярка за неотклонение „домашен арест“.

  Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.