Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  21:43Сряда

  26 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Друсаме и шофираме, депутатите черпят

  18-01-2020 0 2000

  Снимка:

  Заиграването с леките наркотици е кутията на Пандора

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Депутати предлагат по-леки наказания за шофьори хванати с наркотици. Знам, звучи като нонсенс, но далеч не е. Напротив. Законопроектът е входиран в края на миналата година. По-точно на 18 декември. Бащи на идеята са депутати от управляващото мнозинство и техни колеги от опозицията. Не сте чули за тази новина? Ами, нормално. Тя почти няма медийно отразяване, някоя друга кабеларка и няколко сайта. За сметка на това в „Черноморски фар“ посвещаваме цяла тема на нея. Представителите на народа този път са решили да се погрижат и за тази част от избирателите си – тези, които смятат, че е ок да се качиш зад волана надрусан. Е, не може всички да сме перфектни.

  Принципно в белите държави хората вървят към легализирането на леките наркотици, с цел печалба за държавата, намаляване на престъпността и куп други плюсове, които произхождат от това. Ние обаче правим нещата наобратно. У нас темата за легализацията почти не се повдига, но ето, че депутати се загрижиха за опасния страничен ефект от дрогирането. Вместо обаче да кажат: „Хей, дайте да затегнем коланите, защото във войната на пътя, голям брой участници са именно дрогирани“. Не, те решават да говорят за по-леки наказания. Защо? Идеята е по-либералният режим да се прилага за водачи, за които е доказано, че наркотикът не е повлиял на поведението им на пътя, или когато употребата се установява на базата на свидетелски показания, или със специални разузнавателни средства, става ясно от предложението.

  Какво означава това? Ами, това означава, че с едни такива намерения господата народни представители ще отворят кутията на Пандора. Ако има едно нещо, в което българинът е добър, то е да се изкарва невинен. Все някой друг ни е виновен. Подобен сценарии виждам и с евентуално едно такова вече обнародвано решение на Народното събрание. На нас и 2-3 ракии не ни влияят. Всеки знае това. Дайте тогава във времена, в които все повече хора загиват на пътя заради пияни и надрусани шофьори, да вдигнем малко и разрешените промили. Представете си само последствията. Да не говорим за евентуалните начини за злоупотреба, в които също сме много добри.

  „Установяването на метаболит в организма към момента на деянието означава единствено, че някога във времето лицето е употребило наркотично вещество, като е възможно да се касае за период от часове, дни, седмици, или дори месеци, и вредният ефект от злоупотребата да е отминал“, пишат депутатите в мотивите си.

  Интересно. Но тук ще приложа един цитат от сайт за така наречените тестери за наркотици, които според господата народни избраници, не работят, или поне тези, които полицията използва.

  „Професионалните тестери и анализатори могат да уловят наличието на забранени вещества бързо и при минимални количества на употреба. Резултатите са готови след 3 до 8 минути след взетата проба, а точността е над 99%. Повечето тестери за наркотици успяват да уловят без проблем най-разпространените незаконни вещества – различни видове опиати (хероин), кокаин, канабис (марихуана), амфетамин, метамфетамин, екстази, както и някои медикаменти като бензодиазепин и кетамин”.

  С последното, поне на мен, леко им издишат мотивите на депутатите. Няма човек, взимащ наркотици, който рано или късно да не е станал опасен за себе си, или за околните, било то зад волана, или не, драги депутати. Така, че моля Ви, не отваряйте кутията на Пандора с подобни предложения, защото във времена, в които силовите структури на управлението Ви се хвалят с добри резултати в борбата с разпространението, това, което искате звучи абсурдно. Без контрол, няма ефект. Ще Ви разбера единствено, ако това не е някакъв начин да се доберете до най-високите нива на наркоразпространение – подземните босове. Дори обаче на човек с богата фантазия, като моята, му е трудно да си представи как точно ще стане това.

  За финал ще задам един риторичен въпрос. Какво стана с предложението на близките на брутално прегазения велосипедист в Приморско – Евелин Дуков? Помните ли случая? Мъртво пиян го уби на място и избяга от местопрестъплението. Роднините му три години се борят за справедливо наказание, което последно бе намалено, защото случаят „не бил особено тежък“. Обяснете предложението си на хора като сестрата на Евелин – Даниела, или вдовицата му, която остана сама с две деца.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.