Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  11:12Понеделник

  25 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Драстичен скок на обслужваните в Социален патронаж заради коронавируса

  27-03-2020 0 486

  Снимка:

  Около 1000 души обслужва в момента звеното

   

  Ина ПЕТРОВА

              Паниката около коронавируса предизвика драстичен скок на обслужваните граждани в Домашния социален патронаж в Бургас. Само за седмица подадените нови заявки са над 100, съобщиха от там. Освен пенсионери и хора с увреждания, в момента там предоставят храна и на лица, поставени под карантина, съобщи управителят на социалното звено Валентина Станкова. По последни данни общият брой на гражданите, които патронажът обслужва е около 1000.

              „В първите дни преди да им се осигури зареждане от магазините, от спешния телефон ние предоставяме храна и за хората под карантина, като отделно сме поели и бедстващите грузинци, които са настанени в общинска база“, заяви Станкова. Заради извънредното положение около корона инфекцията, в момента новите потребители се приемат при облекчени условия. Не се изискват бележки от здравните заведения, като договорите влизат в сила веднага. Даден е два месеца гратисен период, в който кандидатстващите да предоставят нужните документи. Желаещите могат да заявят услугата на телефон 056 82 34 63, където социалните работници ще ги насочат как да се запишат. Социалната услуга се заплаща на база процент от пенсията. Срещу това те ще получават храна по домовете, която включва супа, основно ястие и хляб. Хората не бива да се притесняват - заради извънредното положение са приети допълнителни мерки за хигиена.

              „Това, което направихме, е да въведем индивидуални опаковки. Досега ползвахме канчета, но предвид засилените мерки за безопасност, вече раздаваме храната в индивидуални опаковки“, информира Станкова. Въвеждането им по принцип оскъпява услугата, но поради това, че към момента те се предоставят от спонсори, това не се калкулира в крайната цена за потребителите. Дарения има както на опаковки, така и на храна, казаха още от Патронажа. 

  Служителите, които разнасят храната, задължително са с маски и предпазни очила. Същото се отнася и за медицинските лица, рехабилитаторите, психолозите и домашните помощници, на които също се налага да контактуват с възрастните хора.

  Потребителите получават своята храна за събота в петъчния ден. Заради извънредното положение обаче, ако има заявка на горещия телефон се доставят пакетирани продукти и през уикенда. 

  Валентина Станкова увери, че въпреки превишения капацитет, във връзка с увеличените заявки, Домашният социален патронаж в Бургас ще продължи да приема нови желаещи.  „Имаме ресурс да се справим и няма да връщаме граждани“, допълни тя.

              В повечето общини от региона също отчитат повишение на желаещите да получават храна от местните социални звена. При тях също постъпват заявки от хора под карантина, както и от самотни пенсионери или трудноподвижни хора. 

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.