Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  18:24Неделя

  31 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Докладна на Табаков с мерки в помощ на бизнеса и туризма предизвиква дебати

  19-05-2020 0 321

  Снимка: faragency.bg

  Георги РУСИНОВ

   

  Общинският съветник от ДБГ Живко Табаков е входирал докладна записка с предложения в помощ на бизнеса и туризма след кризата от COVID-19. В първите комисии на Общински съвет – Бургас обаче мненията бяха най-различни. Няколко я изпратиха за становище до администрацията с обосновката, че не е посочено откъде да бъдат ползвани средствата посочени в докладната.

  Табаков предлага отделяне на средства в размер на 50 хиляди лева от бюджета на Община Бургас за външна, медийна и онлайн реклама, което ще спомогне за ефективното рекламиране на Бургас като сигурна туристическа дестинация.

  Второто предложение е намаляване на действието на „Зелената зона” в частта около Морската градина( ул. 24-ти пехотен черноморски полк” и паркинг „Северен плаж”) за месеците юли и август, като отпадне пълното й функциониране през уикендите.

  Общинският съветник смята и че трябва да има намаляване на цените за ползване на спортни съоръжения, зали, сцени и театри за провеждането на платени спортни и културни мероприятия със 70 % до приключване на действието на извънредна обстановка.

  Такса битови отпадъци на заведенията за хранене и развлечения пък да се намали с 50% до настъпването на промяна в заповедта на министъра на здравеопазването на РБ България, с която да им бъде позволено да работят на пълен капацитет е друго предложение на Табаков.

  Той смята и че добра мярка ще е заплащането на такса „тротоарно право” за заведенията на хранене и развлечения да се изчислява на база квадратура брой разположени маси за месеците май, юни, юли, август и септември, а не както досега на квадратен метър за цяла заета площ.

  Намаляване на наемите за РИЕ на 50 % за периода след изтичане на извънредна обстановка до 31 октомври 2020 г. и подновяване на изтичащите разрешителни за РИЕ – без авансови вноски, да бъде преустановено действието на чл. 33, ал. 2, т. 1 от Наредбата за период от една година след извънредната обстановка са двете последни предложения в докладната.

  В комисията по икономика, председателствана от Константин Бачийски имаше доста коментари и предложения. Като цяло спорът вървеше в две посоки – дали да се изпрати на администрацията за становище, или да се върне на вносителя за преработка, тъй като някои от текстовете са незаконосъобразни.

  Георги Маринчев предложи докладната да отиде за становище. Освен това той припомни, че с решение на Общински съвет, комисията, която се занимава изцяло с мерките в помощ във връзка с коронавируса, така наречената комисия по чл.5, трябва да събира всички предложения и до един месец след края на извънредното положение да излезе със синтезиран списък от мерки.

  Тодор Йосифов също предложи това и заяви, че трябва да има икономическа обосновка, иначе предложенията били доста добри, но трябва и да се види кои от тях реално могат да са в помощ на гражданите на общината.

  Председателят Константин Бачийски бе на мнение, че трябва докладната да се върне на вносителя за прецизиране, тъй като има противоречия. За пример той посочи „зелената зона“.

  „Какво означава намаляване на „зелената зона“? Намаляване на работното време ли, или нещо друго? Не става ясно. Каквото и да има предвид вносителя, то трябва да се промени и наредбата за платените зони тогава“, заяви той.

  „Не знам дали няма да влезем в някакви правни противоречия с някои от тези предложения. Аз затова предлагам на вносителя да си ги конкретизира до сесията. Ако го изпратим за становище ще изгубим един месец, а ние не можем да си позволим това. Ако може и до правна комисия да ги изчисти тези неясноти още по-добре. Иначе мисля, че няма да бъде приета през комисията, защото ще е незаконосъобразна“, продължи Бачийски.

  Председателят на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова напомни, че е хубаво вносителите да присъстват на комисиите, за да защитават докладните си.

  „В правилника сме записали, че ако вносителят не присъства и има ясноти по докладната, то дори можем да не я разгледаме“, каза тя.

  В крайна сметка при вота надделяха тези „за“ докладната да бъде изпратена за становище. Целият документ пък получи само един глас в подкрепа, петима се „въздържаха“.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.