Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  19:14Вторник

  26 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Днес е Ден на метрологията

  20-05-2020 0 211

  Снимка:

  На 20 май 1875 г. в Часовниковата зала на Елисейския дворец в Париж, на официалната заключителна сесия на проведената Дипломатическа конференция, представители на 17 държави тържествено подписват дипломатическия договор „Конвенция за метъра”. С конвенцията се поставя рамката за глобално сътрудничество в областта на метрологията и нейните индустриални, търговски и обществени приложения. Страните се договарят да създадат и финансират постоянно действащ научен институт – „Международно бюро по мерки и теглилки“ със седалище във Франция. Това е първата международна организация по метрология, чиято основна цел е да поддържа международно единство на измерванията. С подписването на Конвенцията за метъра се сбъдва една от мечтите на прогресивното човечество Метричната система да стане международна и задължителна за целия свят. България се присъединява към Конвенцията за метъра през 1911 г., една година след като получава първите си еталони.

  Световеният ден на метрологията – 20 май ознаменува годишнината от подписването на Конвенцията за метъра. На този ден се отбелязва приноса на всички специалисти по света, които с висок професионализъм и всеотдайност работят в изградените международни и национални инфраструктури в областта на измерванията, за развитието на теоретичната, приложната и законовата метрология и за постигане на единство, проследимост и точност на измерванията в глобалон мащаб.

  С Решение № 342 от 17 май 2001 г. на Министерски съвет на Република България, 20 май е обявен за професионален празник на метролога в Р България.

  Темата за Световния ден на метрологията през 2020 г. е „Измерванията за глобалната търговия”. Съвременната глобална икономика изисква надеждни измервания и изпитвания, които се ползват с доверие и са признати международно, и които са предпоставка за премахване на техническите бариери пред търговията.

  Нивото на развитие на високотехнологични области, които предопределят просперитета на развитие на човечеството е в пряка зависимост от съвременното развитие на измерванията. Човешкият прогрес е немислим без метрологията. Метрологията, науката за измерваниата, играе важна роля в научните открития и иновациите, промишленото производство и международната търговия, в подобряването на качеството на живот и в защитата на околната среда.

  Нашата страна може да се гордее с историческия факт, че на 15 ноември 1888 г., малко след освобождението на страната, Петото обикновено Народно събрание, проведено в град Велико Търново приема първия Закон за мерките и теглилките. Той е един от първите метрологични закони в света и е признат от световните научни среди като един от най-съвършените за времето си закони в тази област. Развиван и усъвършенстван през годините, в съответствие с развитието на науката и технологиите, Законът за измерванията е основният закон, който регулира обществените отношения в страната в областта на измерванията. Законът за измерванията защитава държавата и потребителите от неточни измервания и вредни последствия от тях. Той способства за създаване на условия за лоялна конкуренция между икономичиските оператори по отношение на спазването му.

  20 май е световният ден на метрологията. Ден, в който отбелязваме 145 години от подписването на Конвенцията за метъра. Този договор поставя началото на световната система за измерване, система дала тласък на развитието на икономическата и социална среда с единствената цел да подобри и опази живота на Земята.
  Тази година темата на световния ден е „Измервания за глобалната търговия“. От основаването на човешката цивилизация, търговията е дейността, която е в развитие на обществените отношения. От това начало хората са търсили и намирали начин да прецизират стойността на размяната, пишат на страницата си от ДАМТН/Държавна агенция за метерологичен и технически надзор/.
  Днес не можем да си представим света без средства за измерване, които гарантират точността в отношенията и баланса на интереса. А Вие уважаеми колеги и милионната армия метролози по света сте гарант за справедливост и разбирателство. В този смисъл Вие сте посланици на мира и просперитета. Благодарейки Ви за Вашия отговорен труд искам да не забравяме и нашето мото „Каквото може да се измери, може и да се подобри“, пише още в поздравлението си Петър Горновски, председател на ДАМТН.
  Работете и отдавайте своя принос в гарантиране надеждността на резултатите от измерванията. Творете и израствайте, споделяйте своя опит за изграждане на нови метролози и развитие на метрологията като наука и практика в полза на човечеството.
  Поздравявайки Ви в деня на Вашия празник искам да Ви пожелая много лично здраве и такова на Вашите близки! Уверен съм, че въпреки трудните моменти, които преживяваме ние ще запазим и развием отговорностите си към нашите граждани, осигурявайки им спокойствие и доверие в измерванията, които ние контролираме.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.