Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  10:43Понеделник

  25 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Димитър Николов: И един турист да има, той трябва да дойде в Бургас, а не във Варна

  31-03-2020 0 18920

  Снимка:

  Георги РУСИНОВ

   

  Сериозен дебат за бъдещето на туризма предизвика докладната на Живко Табаков, с която предлага няколко мерки в помощ на бранша.

  Първото му предложение за отпускане на сума от 20 000 лева, с която да се наеме медия агенция, която да изготви оферта с различни мерки за подпомогане на туризма предизвика най-много дебати.

  Идеята на Табаков бе, че ако държавата отпусне средства за подпомагане на вътрешния туризъм, то ние като община да имаме готовност да кандидастваме по мерките. Според него след епидемията от COVID-19 ще има голямо търсене на вътрешния пазар от българите. Това си мнение той изказа преди дни и пред „Черноморски фар“.

  Ресорният заместник-кмет Диана Саватева обаче изрази друго мнение. Тя е категорична, че тя и комисията по туризъм ще обединят усилия, но има възражения.

  „Как да се направи стратегия на процес, който в момента е във вихъра си. Дори не сме в пика на заразата. Трудно е да се анализира такава ситуация. Няма как да сме сигурни, че медийни специалисти ще изготвят съвети, които да са ефективни. Трябва да сме изключително прецизни в харчовете, както казаха кметът и заместник-кметът. При актуализиране на бюджета ще може дас е обсъди какви средства са необходими за туризма. През следващия месец най-вероятно ще стане ясно кое от това, което сме планирали като събития, ще се случи. Тогава ще можем да говорим за финансиране“, заяви Саватева.

  Кметът добави пък, че е говорил с хотелиери и според тях намаляване на данъци няма да има ефект.

  „По-скоро ми казаха, че например, когато имаше „Спирит“ всички са били доволни, защото имаше туристи в града. И ресторанти и таксиметрови шофьори също бяха доволни. Затова призовават да се правят повече събития, за да привличат повече туристи. И един желаещ турист да има в България след коронавируса, ние трябва да направим така, че да дойде в Бургас, а не във Варна“, категоричен бе той.

  Живко Табаков предложи новосформираната комисия по икономически мерки да разгледа третата му точка, която касае обявяване на нулева година за събирането на туристическия данък. Втората си точка за безвъзмедно ползване на общинските площи и съоръжения за реклама, той оттегли. След като чу възраженията на администрацията той обясни, че намаля сумата на 5 000 лева. Дори и това обаче не бе прието от колегите му. Така единствено третата точка от предложенията ще се разгледа от специализираната комисия.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.