Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  10:25Неделя

  31 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  Да се научим да ценим качествата на българската риба

  Апелирам към всички да опазваме биоразнообразието на нашето Черно море

  06-11-2019 0 509

  Доц. д-р Галин Николов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури
  Снимка:
  Интервю на Дона МИТЕВА

  В Международния ден на Черно море разговаряме и с изпълнителния директор на Агенцията по рибарство и аквакултури, която е със седалище в Бургас, доц. д-р Галин Николов. Наред с контролните функции, които се изпълняват от ръководената от него институция, той си е поставил  амбициозни задачи като популяризиране на черноморската риба сред населението, както и рибарството във всичките му форми като професия. Не на последно място целта му е Черно море да заеме подобаващо място и авторитет на международната европейска, а и световна карта.

   

  - Доц. Николов, остават броени дни до старта на една много интересна кампания за популяризиране на българската риба и рибарството, която ще тръгне от Бургас. Моля, разкажете подробности за нея.
  - Да, предстои национална кампания за популяризиране на качествената българска риба, в частност тази, която се лови в Черно море и тя тръгва от Бургас, градът, който тясно е свързан и с поминъка на рибарите. Ще презентираме успоредно с рибата, рибарите и производителите на рибни продукти. Целта е  да се направи пряк контакт между потребители, рибари  и производители. Да се покажат качествата на българската риба като здравословна храна, като продукт, който повишава културата на хранене. Кампанията е и с насоченост към най-малките  потребители – нашите деца – за да се научат от малки да ценят качествата на българската риба.

  За самите рибари - това е първа подобна инициатива за страната. Идеята е тя да стане постоянна и да обхваща различни градове в различно време от годината.

  Кампанията стартира на 9 ноември, както казах по-горе, от Бургас, със съдействието на Община Бургас и рибарската общност. Организира се от Министерството на земеделието, храните и горите и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, съвместно с общините.

  Онези, които посетят събитието, ще имат възможност да се сдобият с качествена и прясна риба и рибни продукти. Да поговорят с истински рибари. Да научат тайни на обработката на риба отдобри професионалисти. И не на последно място да се насладят на разнообразна, вкусна българска риба. СледБургас кампанията продължава със Стара Загора, Русе и София.

  - В Международния ден на Черно море какво е Вашето послание към гражданите?
  - Морето е на всички, апелирам към всички за опазване на неговото биоразнообразие, за да можем да му се радваме не само ние, но и нашите деца и поколенията, които идват след тях.
  - Доц. Николов, все по-често Европа чува за Черно море. Има ли вече и допълнително международно признание за нашето море?
  - Тази година е една от най-успешните в развитието на рибарството и аквакултурите в България. Много обнадеждаващи са постиженията и резултатите от последните експертни срещи и работни групи на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и Черно море, на които участвах. Две от тях, срещата на Научния комитет по аквакултура и годишната среща на Работната група за Черно море правят особено впечатление, защото по време на тях бях е избран за координатор на групата за Черно море. Неформално бе обсъдено и евентуалното повишаване на квотите за калкан за страната ни. То може да стане факт до дни – на предстоящата среща в Атина. Договорено бе и да се създаде демонстративен център за аквакултура в България.
  - Доц. Николов, нека да започнем с добрите новини за аквакултурата на страната ни. Какво говорят резултатите от последната среща на Научния комитет за аквакултурата, която се проведе в Испания, в град Малага през месец септември тази година?
  - Позволете ми в самото начало да Ви благодаря, че давате гласност и публичност на добрите новини и успехите. Напоследък вниманието е концентрирано предимно върху негативни неща, а постиженията и това, което се постига с огромни усилия и са нужни допълнителни усилия да бъде доразвито, така че да реализира пълния си потенциал в полза на страната ни, остава на заден план. Така, за да се върна към въпроса Ви, само ще кажа, че една наша идея и креатура в годините назад, а именно да бъдат създадени демонстративни центрове за аквакултура в Черноморския регион, беше почти на път да остане реализирана в Румъния и Турция, а ние отново да се задоволим с принос към работата на тези два центъра. Моето мнение е, че това можеше да се случи поради непоследователността на действията на някои отговорни лица и песимизма, с който се подхожда към добрите идеи. Уви, успяхме да наваксаме. Положихме неимоверни усилия да убедим тези, от които зависи създаването на демонстративните центрове за аквакултури, че именно на територията на страната ни е необходимо да има такъв. Не беше лесно да убедим страните, членуващи в ГКРСМ и Секретариата на тази организация, че ние трябва да имаме подобен център, но в заключителните часове на годишната среща на Комитета по аквакултура получихме уверение, че можем да започнем преговорите и да обсъждаме следващите стъпки по реализацията му. Сега предстои да се подготвим и да видим с какво разполагаме и къде ще бъде ситуиран. Започва истинската работа.
  - С каква цел ще се създаде този център и какви са ползите за аквакултурния сектор на страната ни?
  -  Вижте това, че се очаква създаване на демонстративен център за аквакултура в България, не означава, че само и единствено ползите са за аквакултурния сектор. Досега разбирането беше, че във водите на България в Черно море развитието на аквакултурата се ограничава до отглеждането на черна мида. Редица фактори и особености ни караха да бъдем скептични, и да си мислим, че черноморската риба на трапезата ни може да бъде единствено от див улов, но технологиите се развиват и ние трябва да търсим приложното им поле. Идеята на демонстративния център е да покаже на бизнеса, да създаде увереност в бизнеса по отношение условията, при които може да се отглежда даден вид като аквакултура. Но не само условията, а също и технологиите и рентабилността ще могат да бъдат показани и анализирани. Така бизнесът няма да рискува инвестиции на средства на сляпо, а ще има предварителна информация какво, как и на каква стойност може да бъде произведено. Спирам дотук с ползите за бизнеса. Нека да кажем и за ползите на другите участници в сектор рибарство. В случай че разработим център за отглеждане на калкан ще можем да търсим връщане на част от екземплярите под формата на зарибителен материал и така ще търсим по-бързо възстановяване на запаса от калкан. От друга страна, нашите рибари ще могат с по-малко риболовно усилие да осъществяват уловите си и ще повишат рентабилността на продукцията си. Ползата за крайния потребител също е налице. Има ли аквакултурно производство, цените ще бъдат стабилни, предвидими и всеки ще може да си позволи от деликатесните видове, като в същото време намалим натиска върху запаса от калкан. Мога да продължа да изреждам бъдещи ползи, но мисля, че първо имаме много работа за вършене още, докато дойде моментът да продължим разговора си с Вас за ползите.
  - Какви са риболовните възможности за страната ни за калкан и цаца през 2020 година? Знаем, че скоро ще се определят параметрите за следващата година. Какво очаквате?
  - Това е въпрос, който се дискутира всяка година и са много спекулациите около квотите за калкан за страната ни. Всеки един заинтересован в бранша има своята позиция за нивата и за това, как трябва да се експлоатира запасът. Това, което ние се опитваме да направим през годината, е да гарантираме устойчивата му експлоатация. Казвайки устойчива, имам предвид да осигурим предвидимост на риболовните дейности на сектора, който зависи от този риболов и същевременно да опазим запаса в добро състояние, така че да гарантираме възможността му за нормално възпроизвеждане и ползите за бъдещите поколения.
  - Как става това?
  - Много усилия и средства са инвестирани в контролните дейности, за да повишим ефективността им и това се отчита от всички, включително и от Европейската комисия. Контролът ще продължава да се засилва. От друга страна, инвестираме и в изследвания на запаса и достоверността на базата данни, така че да подпомогнем науката да си свърши работата и да предостави качествен научен съвет, така че мениджърите да вземат правилните решения за управлението на запаса. Тук всички усилия са насочени в международен аспект, защото сами знаете, че калканът е споделен запас и всяка една черноморска страна осъществява целеви улов. Работим с партньорите от останалите черноморски страни. Смея да твърдя, че усилията в рамките на Генералната комисия по риболова в Средиземно море (ГКРСМ) дават своя резултат и преди две годни успяхме да защитим увеличение на квотите за Европейски съюз, т.е. за България и Румъния. Сега след като засилихме контролните дейности, което от своя страна доведе до намаляване на незаконния, недеклариран и нерегулиран (ННН)-улов. Разширихме базата данни, правим последователни научни изследвания, които показват, че има увеличение на биомасата на калкан. Това са добри аргументи, които ни позволяват да търсим увеличение на квотите. А и секторът го заслужава. Тези, които спазваха стриктно ограниченията, трябва да бъдат възнаградени, когато резултатите са налице. Ние ще направим всичко, което зависи от нас, така че догодина да имаме по-високи риболовни възможности за страната ни за калкан и вярваме, че ще успеем да защитим тази наша позиция в следващите месеци в решителните преговори.
  - Казахте,  че сте избран за председател на Работната група за Черно море към ГКРСМ. Как се случи това?
  - За мен е голяма чест да бъда председател/координатор на тази група за следващите две години. Това всъщност е форумът, където всички черноморски страни обсъждат управленски решения за рибарството в Черно море и мерки за опазване на запасите. След това на годишната сесия решенията се формализират и приемат официално.

  Тази година в Турция, в град Трабзон, се проведе годишната среща и аз бях номиниран за поста координатор на групата. Всички страни единодушно подкрепиха моята кандидатура, както и кандидатурите на представители на Румъния и Турция съответно за мои заместници. Така че моето мнение е, че това също е успех за страната ни. За първи път българин ще ръководи тази група.

   

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.