Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  13:43Вторник

  07 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Читалището на село Дебелт ще придобие модерен вид

  11-09-2019 0 791

  Снимка: Черноморски фар

  Михаил КОЛЕВ

   

  Читалище „Светлина“ в село Дебелт ще бъде реновирано. Средствата са осигурени по програма за трансгранично сътрудничество България – Турция. Финансирането е 100% безвъзмездно, като за българска страна са предвидени 269 938 евро. Проектът, който носи името „Древният Шепот-Творчески резонанс”, ще се изпълнява в рамките на 2 години, в сътрудничество с община Визе, Турция. Дейностите трябва да започнат най-късно през декември 2019 година, разкри Петя Шиварова, ръководител на проекта.

  Реконструираната част от сградата ще бъде превърната в Съвместен творчески туристически комплекс. Предвидено е на приземния етаж да бъде отредено пространство за „Традиционни занаяти и местна храна“ и демонстрационна зала „Нематериално богатсво“. На първия етаж ще има кинозала, художествена галерия и инфо-административен офис, а на втория – творческо студио, балкон до залата и реквизит.

  „Искаме децата на Дебелт след извънкласни занимания да намират своите развлечения тук, да работят и творят в една по-добра среда. Танцовият състав на селото, при деца и юноши, е на много високо ниво. Навсякъде, където е участвал, винаги се е връщал с първото място. Нашата идея е да подобрим условията, за да могат децата да се развиват в правилната в посока. В извънкласното си свободно време да не се занимават с компютри, лаптоп и телефони“, заяви кметът на Община Средец инж. Иван Жабов.

  Той добави, че тъй като парите от европроекти никога не достигат, ще бъдат отпуснати и общински средства, които да се вложат в сутерена на читалището. Искаме всеки един, който посети това място, да е доволен от добре свършената работа. Село Дебелт заслужава да има реновирана читалищна сграда. Разбираме се много добре с кметицата на селото Иванка Ангелова и всички заедно се стремим за развитието на Дебелт и подобряването на живота тук, каза още инж. Жабов.

  Кметицата на селото допълни, че всички в населеното място ще бъдат много радостни от реализирането на този проект.

  „Освен това подписахме споразумение с университет „Проф д-р Асен Златаров“. Тук ще идват студенти, за да се обучават, както и деца“, поясни Ангелова.

  Секретарят на читалището в Дебелт Лена Радева информира, че към момента 82 души от всички възрастови групи са членове на читалището. Наградите, които те са спечелили са много, включително и такива от международни участия в Сърбия, Гърция, Турция и Македония. Читалището е най-голямото на територията на община Средец и едно от най-активните в Бургаска област.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.