Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  16:41Неделя

  05 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Бюджетът на Айтос -приет единодушно и с аплодисменти

  01-02-2019 0 1570

  Снимка: НП

  Единодушно, без нито един глас „против" и „въздържал се", Общинският съвет в Айтос прие без промени предложения от кмета Васил Едрев проект за бюджет на Община Айтос за 2019 година.

  Дълъг дебат, но без конкретни предложения за промяна на заложените от администрацията средства, премина обсъждането на финансовата рамка за 2019 година на януарското заседание на Общинския съвет. Гласуването на бюджета беше съпроводено с аплодисменти, а предвид размера на средствата, заложени в капиталовата програма, градоначалникът заяви, че през тази година територията на Община Айтос ще е строителна площадка. Той благодари на общинските съветници за подкрепата и призна, че единственото му притеснение е, дали Общината ще има административния капацитет за изпълнението на толкова много обекти и проекти, заложени в бюджета. Извън финансовата рамка има осигурено финансиране от близо 3 000 000 лв. по Стратегията за местно развитие на МИГ - Айтос, които с инициативата на публичния сектор, бизнеса и НПО също предстои да бъдат инвестирани на територията на общината. „Ще очаквам от Общинския съвет предложения и активно отношение и участие при изпълнението на бюджета, най-вече на капиталовата програма", заяви кметът и зададе риторичен въпрос към общинските съветници с най-дълъг стаж в местния парламент: „Колко средства са влезли в Община Айтос по Министерски постановления за 30 години? Нито лев! За последните три години, парите по ПМС са 5 000 000 лв., включително и средствата за ремонт на Спортната зала от декември миналата година. Дългогодишните кметове на част от селата не са виждали толкова много средства през всичките си мандати, взети заедно. И нека някой да ме обори, защото ще кажа, че едно от населените места за общо 30 години не е видяло 400 000 лв., които получихме и инвестирахме само за два-три месеца през 2018 година. Това говори за отношението на Правителството към нашата община и тук не става дума за политически внушения. Защото това, което правим и планираме е за всички граждани. Целта ни винаги е била по-добри условия на живот на айтозлии и децата на Айтос", каза още кметът, и получи адмирациите на всички политически сили в заседателната зала.

      Предвид спечеленото от Община Айтос финансиране по проекти, общият размер на капиталовите разходи в Бюджет 2019 г. е рекордно висок - 21 222 658 лв., в това число 12 367 620 лв. за изграждане на Пречиствателна станция за отпадъчни води в Айтос, 3 446 400 лв. за обект „Реконструкция и рехабилитация на водопроводната система“ и 2 295 400 лв. за „Реконструкция и рехабилитация на уличната мрежа в град Айтос“, 1 450 000 лв. за реновация и разширяване на Спортна зала „Аетос“, 620 000 лв. за реконструкция и рехабилитация на уличната настилка в село Черна могила, село Черноград, село Тополица.

  704 400 лева са целевите средства от Република България за ремонт на уличните настилки и общинските пътища, още близо 150 000 лв. неусвоени средства от миналата година ще бъдат инвестирани в ремонтите на улици и пътища, 172 700 лв. е размерът на собствените бюджетни средства за финансиране на обекти. Заложени са  неусвоените целеви средства  от 2018 година за парк „Славеева река” -7209 лв. и др. Общо над 18 000 000 лв. са средствата, които Общината ще инвестира през тзи година по европейски програми.

     Финансовата рамка тази година е в размер на 24 672 563  лева. Запазва се обемът на финансираните дейности и всички предоставяни досега публични услуги на населението. Най-много са парите за образование и строителство. „Годината ще бъде напрегната както при изпълнение на бюджетни дейности, така и при изпълнение на   големите и многобройни европейски обекти, заложени в капиталната програма. Уверени сме, че ще успеем да се справим с тези предизвикателства и в края на годината да се поздравим с успешно приключил бюджет", каза при представянето на проекта главният финансист на Община Айтос, Станка Господинова.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.