Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  09:47Понеделник

  25 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Бургазлийка в Ломбардия: Няма място по гробищата, горят загиналите

  27-03-2020 0 5825

  Снимка:

  „Хората умират със стотици, италианците пеят и свирят по терасите, не мога да ги разбера“, казва Таня Стоянова

  Съпругът й произвежда защитни средства срещу коронавируса

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Най-зловещо е положението с епидемията от коронавирус в Италия. Хиляди се разболяват всеки ден, а стотици умират. В гнездото на заразата в Ломбардия наш репортер се свърза с бургазлийката Таня Стоянова. Тя се намира на 40 километра от Милано в градчето Варесе. Работи в заведение на международното летище. В момента обаче тя е една от милионите, които си стоят вкъщи заради масовата карантина в страната на виното и музиката.

  Таня е оптимистична, че последните четири дни страшните цифри показват спад и е обнадеждена, че Италия ще пребори заразата.

  „Още не е много добре. Изглежда, че ситуацията малко започва да се подобрява. Хората обаче продължават да се разболяват всеки ден. Наскоро бяхме стигнали до 5000 човека на ден да се заразяват с коронавируса. Вчера обаче (б.а. - сряда) бяха 3600 и продължават да спадат“, обясни тя.

  Бургазлийката признава, че лично тя гледа много да не се притеснява, но впечатление й прави, че това вече е масово на Апенините.

  „От това стоене вкъщи най-вече започват да се побъркват. От последната седмица на февруари всички сме по домовете си. Не можем да излизаме никъде. Само до магазина и аптеката, и то само с декларация, иначе не можеш да излезеш. Има полиция по улиците, която чака и ако излезеш без бележка, те глобяват. Проверяват ти дори и декларацията дали не си излъгал нещо“, казва Таня.

  Финансово поне се справя, тъй като и тя като всички по домовете си, била пусната в платен отпуск от държавата. Работят само жизненоважни фабрики, всичко друго било затворено. Именно в една от тези фабрики всеки ден ходи на работа съпругът й.

  „Той работи в такава, в която произвеждат медицински принадлежности, което в момента е крайно необходимо. Притеснявам се, че излиза всеки ден. Той слага маска и ръкавици, но е много опасно. Казват, че е като нормална настинка, но май е по-сериозно. Не минава за 1-2 седмици. Има хора по 6 седмици лежат в болница при по-сериозните случаи, не могат да дишат“, обяснява притеснена бургазлийката.

  Тя се успокоява, че при тях във Варесе починали няма. В близките градчета и села обаче било страшно. В Ломбардия са най-много починалите. Положението е апокалитпично по думите й.

  „Вчера (б.а. сряда) в цяла Италия бяха около 700 и няколко човека. Всичко е затворено, погребения не се правят, църквата е затворена. Хората ги горят, кремират ги. Няма място и в гробищата, пълни са. Страшно е, не знам кога ще излезем от това положение“, притеснена споделя Таня.

  Бургазлийката признава, че е мислила вариант, когато положението започнало да става страшно, да се прибере в Бургас. Сестра й дори я умолявала.

  „Докато се реша обаче, всичко беше затворено, вкараха ни по домовете. Не знам дали щяха да ми дадат и с децата да се прибера. Те са италиански граждани. Раждани са тук. Много е трудна ситуацията. Трябва да стоя вкъщи и да чакам, няма начин“, пояснява жената.

  Притеснителното е, че вече няма място и в болниците. Пълни са докрай. Италия е прибегнала до създаването на полеви болници. Използват се хотели, спортни зали и общо взето всичко, което може да се ползва.

  „Само и само да стоят хората там – по-малко сериозни случаи. Всичко, което може да се ползва като леглова база е заето“, уточнява Таня.

  Тя е разтревожена, че заразата плъзва към Южна Италия, която за разлика от Северна е доста по-слабо индустриална и по-фермерски насочена. Там нямат такива добри условия, както на север, смята бургазлийката.

  Всички виждаме клипчета във Фейсбук, в които италианците масово пеят и свирят по терасите си в условията на карантина.

  „Не мога да си го обясня това – хората умират всеки ден със стотици, те пеят и свирят“, малко ядосано и учудено завършва тя.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.