Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:53Петък

  28 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Бургазлии спекулират с инвалидните места за паркиране

  14-10-2019 0 798

  Снимка: faragency.bg

  На своя глава резервират позиции с табели

  Омбудсманът на България и общественият посредник зоват за нова наредба

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Бургазлии спекулират с инвалидните места за паркиране, видя репортер на „Черноморски фар“. В града все още на няколко места има табели, на които е посочено, че въпросното място е резервирано за определен автомобил, като номерът на возилото е изписан на табелата. По Наредба обаче, такава практика не е позволена. Едно такова място е в непосредствена близост между Морско казино и булевард „Богориди“, в островчето, където са местата от „синя зона“. Там обаче освен обичайните табели с информация за платеното паркиране, видяхме и такава, на която е посочено, че инвалидното място е запазено за определен автомобил. В действителност и автомобилът тип джип бе спрян там.

  Припомняме, че в Бургас хората с инвалидни стикери са около 6800. Местата за паркиране за инвалиди са 300. Това са 23-ма души, които се борят за паркиране на едно място. Шефът на ОП „Транспорт“ Андрей Рунчев коментира пред изданието ни, че такава практика за персонализирано паркиране в Бургас отдавна няма.

  „Ако има поставени такива табели с номера за персонализирано паркиране, ние ги премахваме. Дал съм такива разпореждания на моите служители, като видят такива – да ги свалят. Сега може някъде, където вече сме свалили, да са се появили пак след нас. Такава практика в общината обаче няма. Инвалидните места в града са за ползване от всеки, който има стикер“, обясни той.

  Според шефа на ОП „Транспорт“ не са толкова често случаите на персонализирани табели, но е факт, че все още има такива. Наши читатели споделиха наблюденията си, че и по комплексите и кварталите също са засекли подобни практики.

  „Разбирам, че на някои хора им създава неудобство паркирането и затова прибягват до поставяне на такива табели, за да са по-спокойни. Това обаче го правят на своя глава. Преди години имаше такава практика, но тя беше преустановена. Мисля, че почти всички такива табели от тогава сме ги премахнали, но може и някъде да са останали. Горе-долу около 20-ина са случаите в последно време“, добави Рунчев.

   

  Честно ли е всички със стикери да спират на инвалидните места?

   

  Честно ли е абсолютно всички с инвалидни стикери да спират на обозначените за това места? Този въпрос си задават много хора – от обикновените граждани и местните политици, та стигнем чак до омбудсмана на републиката доц. д-р Диана Ковачева. Наскоро тя изпрати питане до председателя на Общински съвет – Бургас Костантин Луков и кмета на общината Димитър Николов за това какви мерки се взимат за уреждане на паркирането за най-уязвимите хора с увреждания – тези с двигателни проблеми. До омбудсмана били пристигали доста сигнали от бургазлии с такава инвалидност, че не могат да намерят място за паркиране пред домовете си, тъй като малкото инвалидни места често били заемани от други. Този проблем в Бургас все още остава един от нерешените дълго време. Пред Ковачева в сигналите си засегнатите бургазлии повдигали въпроса за персонализираното паркиране – това е и целта тя да отнесе въпроса до местния парламент. Тъй като обаче това се случи малко преди последната сесия на общинските съветници за този мандат, то най-вероятно с проблема ще се занимава новият Общински съвет след изборите на 27 октомври.

   

  Има нужда от нова наредба

   

  Преди няколко месеца по темата предложение бе отправил общественият посредник на града – Тодор Стамболиев. Той предложи Общински съвет – Бургас да измени в частта си Наредбата, касаеща паркирането в платените зони, за да може хората в неравностойно положение и по-точно тези в най-тежките случаи, да паркират по местоживеене и да имат осигурено за това място. Като пример Стамболиев посочваше софийската наредба, която позволява това.

  Няколко комисии, които разгледаха предложението на обществения посредник изказаха съмнение, че ако се въведат такива промени, каквито той предлага, то Наредбата може да бъде атакувана в Административен съд – Бургас заради дискриминация. Опит за привилегировано право на престой и паркиране на МПС по настоящ адрес е правен преди повече от 6 години с приема на на Наредба от Общински съвет - Бургас. Впоследствие обаче същата била атакувана и отменена от Административен съд – Бургас и Висшия административен съд.

  Доц. Ковачева пък пише в писмото си, че неведнъж е посочвала в становищата си до компетентните органи и общинските съвети, че неосигуряването на достатъчно възможности за паркиране, съчетано с общия проблем с недостъпната архитектурна среда в населените места и липсата на адекватни правила от общинските съвети, принуждава гражданите с намалена подвижност да оставят автомобилите си на по-отдалечени места и да преминават значително разстояние и препятствия, често довеждащи до накърняване на достойнството им.

  Четири комисии през май месец разгледаха предложението на обществения посредник. По време на заседанието на водещата комисия – транспортната, Андрей Рунчев представи становище. От него стана ясна бройката хора с инвалидни стикери и бройката инвалидни паркоместа. Комисията подкрепи предложението за изготвяне на Наредба за уреждане правото на престой и паркиране на ППС, управлявани или превозващи лица с увреждания на територията на община Бургас. Към решението тогава бе прибавено и Комисията по транспорт да изготви докладна записка за създаване на временна комисия, която да включва експерти в областта на транспорта, правото, медицината и общински съветници с цел подготовка на проект за Наредба за уреждане правото на престой и паркиране на ППС, управлявани или превозващи лица с увреждания на територията на община Бургас.

   

  Пример от столицата

   

  Важно уточнение, което Стамболиев направи тогава, а и скоро пред наш репортер е, че от космическата бройка от 6800 души с право на паркиране на инвалидни места, едва близо 600 са с тежки двигателни проблеми. Именно затова той настоява поне за тях да бъде осигурено персонализирано паркиране по настоящ адрес. Едва малко над 120 от тези близо 600 са хората, живеещи в зоните на платено паркиране.

  Самият той обясни сега пред наш репортер, че продължава да получава сигнали от хора с двигателни проблеми за това, че не могат да паркират пред домовете си. Допълнителен проблем и за тези 120 е, че тогава им се налага да паркират в „синя“ зона, където трябва да заплатят такса на час.

  Затова той смята, че може да се направи нова Наредба, следвайки примера на столицата. Там подобен вид персонализирано паркиране съществува. В становището от ОП „Транспорт“ се посочва, че приема необходимостта от написването на нова наредба, но смята, че предложението на Стамболиев точно хората с двигателни проблеми да се ползват с предимство пред останалите ще е дискриминационно.

  „Въпросът не е решен, темата не е забравена и със сигурност ще я повдигна отново пред новия Общински съвет. Ще им припомня и решението, до което стигнаха предните комисии, а именно за изготвяне на нова наредба и назначаването на комисия от най-различни експерти, която да работи по направата й“, категоричен бе общественият посредник.

   

  Границата между дискриминация и възползване е много тънка

   

  По закон всеки с инвалидност над 60% има право на стикер за паркиране. Тодор Стамболиев даде пример с майка на дете с аутизъм, която си е изкарала такъв стикер за паркиране. По време на заседанието на комисията Андрей Рунчев показа млад, здрав и прав мъж, който участва в маратон. Той обаче също имал стикер за паркиране, тъй като страдал от диабет. Именно това дали разни болести са предпоставка за получаване на стикер за инвалидност е ключовият момент в целия проблем с местата за паркиране и проблемите около тях. Обществеността масово подкрепя твърдението, че здрави и прави хора нямат необходимост от паркиране на тези места. Тук учудващо се показва толерантност към хората с истинска необходимост – тези с двигателни проблеми.

  Вече бившият председател на Общински съвет – Бургас Костантин Луков изразяваше съмнения, че нова Наредба може да се случи по начина, по който Стамболиев предлага. Тук двамата юристи изразиха професионалното си мнение по темата. Луков смяташе, че ще бъде атакувана заради дискриминация, докато Стамболиев бе на мнение, че има начини да се случи.

  Освен това, Луков призоваваше и за по-строг контрол от страна на УКОРС-Бургас. Ситуацията за общинските полицаи обаче е деликатна. Не можело да се докаже, когато прав и здрав човек излиза от автомобил със стикер, дали е инвалид, или не. Често хората обяснявали, че чакат болен роднина. Това между другото е и много честа спекулация от страна на шофьорите – автомобилът се води на името на инвалида, а през цялото време е шофиран от здравия съпруг, брат, баща и т.н.

  Глобите за нарушители, паркирали неправомерно на инвалидно място стигат до 5000 лева по Наредба. Най-често обаче санкциите са в размер на 100-200 лева. От УКОРС обясниха, че гледат да залагат повече на превенцията, отколкото на глобяването, но понякога неизбежно се стига и до второто.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.