Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  20:42Петък

  29 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Бургазлии бягат на село от коронавируса

  05-04-2020 0 8801

  Снимка: jechkaslaninkova.com

  Михаил КОЛЕВ

   

  Стотици души са си сменили настоящия адрес и са се заселили временно в селата в община Средец, научи вестник „Черноморски фар”. Повечето от хората са направили това с цел да не изкарат престоя си по време на извънредно положение затворени в апартаментите. Голяма част от „пришълците” са такива, които живеят в Бургас, но имат имоти в селата в Средецко. Смяната на адресната регистрация ще им даде възможност да работят в областния център, но да се прибират на чист въздух и спокойствие на село.

  До момента са издадени над 180 регистрации, като продължава оформянето на още, заяви пред медията ни кметът на общината инж. Иван Жабов. По-голяма част от новите временни жители са от Бургас, но има и такива, които са от други градове, като например Русе. На ден се обработват по 50 заявки, като сред тях са и хора, които са се завърнали от чужбина и други, които по принцип си живеят в имотите на село, но по адресна регистрация се водят основно в Бургас.

  Очаква сe удължаването на извънредното положението в страната, което по настояване на Министерски съвет трябва да е до 13 май, то и желаещите да сменят адресната си регистрация в някое от селата в Средецко, да се увеличат.

  Сред населените места, които значително са завишили жителите си през последните 20 дни, са основно планинските в общината, като Драчево, Голямо Буково, Момина църква и Факия и дори по-малки населени места като Сливово, Граничар и Кирово.

   „Този процес е любопитен и говори, че нашата община представлява интерес за хората, които желаят да се заселят тук. Предлагаме много добри условия, на новодошлите най-много им харесва природата, както и спокойствието. Безспорно извънредното положение е причина за временната смяна на адреса на тези хора, тъй като идвайки тук, те избягват от големия град, където имат контакт с повече хора, а освен това трябва да стоят и затворени в домовете си, докато на село ще могат да излязат на двора, да подишат чист въздух, или да свършат някаква работа в градината”, каза още Жабов.

  Той допълни, че във всички средецки села има водоснабдяване, електрифициране, обхват на мобилните оператори, а в 90% от селата има и магазини.

  На всеки, който вече се е преселил временно в някое от съставните селища на община Средец, му е издаден надлежен документ, с който да може да преминава през КПП-тата на входа/изхода на града.

  С идването на все повече хора ще нарасне и събираемостта на данъци. За първото тримесечие на 2020 година тя е в размер на 400 000 лева, със 100 000 по-малко спрямо същия период за 2019 година. По думите на кмета на Средец разликата не е страшна и тя се дължи на факта, че сега се намираме в извънредно положение и разходите по мерките за превенция не са никак малко.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.