Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:20Сряда

  26 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Бургаският омбудсман: Заради липсата на специалист-хематолог в града пациенти трябва да пътуват до Варна

  17-01-2020 0 511

  Снимка: novini.bg

  Заради липсата на специалист-хематолог в Бургас пациенти трябва да пътуват до Варна. За това алармира омбудсманът на Бургас Тодор Стамболиев. В писмо до Йорданка Ананиева, зам.-кмет по образование, здравеопазване и социални дейности, той разкри повече подробности относно този проблем. 

  След кончината на д-р Рибов, който си отиде през декември м.г, отделението  по „Вътрешни болести и клинична хематология“ в УМБАЛ Бургас е било закрито, поради липса на друг специалист.

  "Всички си мислехме, че това ще е за кратък период от време, но вече повече от месец лицата страдащи от болести, свързани с лечение на кръвта не намират адекватна помощ, а при някои от тях лечението на заболяването е жизненоважно и то не бива да бъде преустановявано, или дори прекъсвано. Сега болните се принуждават да пътуват ежемесечно до най-близкото такова отделение, находящо се във Варна, което ги поставя в много затруднено положение предвид съпътстващата болест и им коства допълнително време и средства", разкрива Стамболиев.

  Според него до намирането на трайно решение трябва да бъде търсена и осигурена възможност, най-вероятно срещу допълнително заплащане да бъде командирован лекар - специалист-хематолог, който макар и за няколко дни в месеца да може да оказва нужната помощ. Отделението все пак разполага с необходимата апаратура и е работило съвсем доскоро, допълва омбудсманът.

  Назначаването на специалист-хематолог и възстановяване на работата на отделение „Вътрешни болести и клинична хематология“ към УМБАЛ Бургас е жизненоважно за множество пациенти, които разчитат на провежданото там лечение.

  Сигналът до Тодор Стамболиев е подаден от две бургазлийки, кои са болни от тежкото заболяване на кръвта „таласемия майор“. По думи на жените в Бургас още около 12 души са диагностицирани с това заболяване.   

  Характерното за него е нуждата от кръвопреливане веднъж на всеки три до пет седмици в хематологично отделение, както и прием на специални медикаменти за извеждане на желязото от кръвта. Ако състоянието не се лекува, лекарите откриват класическите белези - тежка анемия, жълтеница, силно увеличаване на размерите на черния дроб и далака, деформация на костите и др. При тежката форма на таласемия започването с редовни кръвопреливания става най-често до втората година от диагностицирането. Ако не се вземат мерки и лечението се прекъсне се стига до сърдечни, чернодробни, ендокринни и други усложнения, които могат да доведат до фатален изход.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.