Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  12:11Вторник

  07 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Бургаски адвокати против химическата кастрация

  24-08-2019 0 2117

  Снимка: faragency.bg

  „Популистко е да се говори за нещо, което не е изследвано какво причинява на тялото“, смятат те

   

  Георги РУСИНОВ

   

  След случая със смъртта на малкото момиченце от сливенското село Сотиря, ВМРО повдигна отново въпроса за химическата кастрация на изнасилвачи и педофили. Темата е сред една от любимите им, преди няколко години отново тя бе в дневния им ред. „Войводите“ искат и отпадане на съкратеното съдебно следствие, за да не се измъкват престъпниците с по-леки присъди. Както е известно при признание на обвиняемия, делото може да мине по така наречената „бърза процедура“, в която не се разпитват свидетели, а подсъдимият признава всички факти в обвинителния акт. Тогава присъдата му се намаля с 1/3.

  Адвокат Калоян Кръстевич обяви идеята за химическа кастрация като чиста проба популизъм.

  „Самите вносители отлично съзнават, че през 2019-а година, държава-член на Европейския съюз няма как да приеме такива законодателни решения, тъй като това до много голяма степен накърнява човешките права - правото на здраве, правото на телесна неприкосновеност на личността. Точно заради това не считам, че тази цел е постижима, още повече пък тогава, когато България е член на Европейския съюз”, обясни той.

  Кръстевич добави, че според мнения на специалисти, така наречената „химическа кастрация” води до още по-големи усложнения за лицата, спрямо които се прилага тази мярка - заради това „осакатяване”, някои от тях започват да страдат от още по-сериозни психически отклонения, а други изначално се превръщат в педофили. 

  „Начинът за противодействие според мен е един и той е установен още през Средновековието – целите на превенцията се постигат с внушението за неизбежността на наказанието, а не с неговата тежест. Ако престъпникът осъзнава, че по-всяка вероятност ще му бъде наложено тежко наказание и е малко вероятно да се измъкне от последиците, то в повечето случаи същият ще си има едно наум преди да извърши умишлено престъпление”, поясни юристът.

  Според Кръстевич по-важно е да се организира сериозна превенция за потенциалните извършители на такива престъпления.

  „Когато за тези лица има такива данни, за тях се водят специални регистри. Такива лица трябва да се следят и наблюдават и това е постижимо - в други държави такива лица често ходят периодично на срещи със специалисти, които разговарят с тях и упражняват някаква форма на мониторинг. Със САЩ например не можем да се сравняваме дори и насън. Те имат система, която работи“, добави още той.

  За съкратеното съдебно следствие адвокат Кръстевич каза, че при престъпления от сексуален характер срещу деца – блудствени действия и изнасилване, този институт може би е най-добре да отпадне.

  „Лице, което е извършило такова престъпление от чисто морална гледна точка не заслужава привилегията на съкратеното съдебно следствие. Едно дете, което е претърпяло сексуално престъпление, може да бъде повредено за цял живот. Това са необратими последствия за детската психика и затова не трябва да има никакво снизхождение и за насилника“, категоричен бе той.

  Друг от топ юристите на Бургас – Росен Кожухаров, е категорично против и двете искания на ВМРО.

  „Не можеш чрез причиняване на телесна повреда да елиминираш възможността един човек да извърши конкретно престъпление. При нас увреждането противоречи на всички принципи на морала, закона и въобще на цялата философия на наказателното право. Тогава защо трябва да отменяме смъртното наказание? И в единия случай го лишаваме от определени функционални възможности, в другия случай от живот. Някои ще кажат, че не са съпоставими, но аз смятам, че като отвориш вратата за едното, ще допуснеш и другото“, заяви той.

  Аргументира се и за съкратеното съдебно следствие и защо то работи.

  „Смисълът на правораздаването е то да бъде в рамките на така наречения разумен срок и това произтича от чл.6 от Европейската конвенция за правата на човека. Проблемът е в това, че ако определени производства бъдат изключени от хипотезата на допустимостта за провеждане на съкратено съдебно следствие, това означава,че те трябва да се гледат по общия ред. Това обаче са дела, които касаят фактическа и правна сложност, а това означава, че трябва да бъдат разпитани значителен брой свидетели. Нерядко голяма част от тях не могат да бъдат открити, призовани и т.н. Това означава, че едно подобно дело хипотетично може да продължи в един много дълъг период от време. Тогава при нарушаването на този основен принцип, което е част от справедливия процес, а именно производство и наказание в разумен срок, лицето ще поиска приложението на нормата на чл.55 от НК. По този начин все едно сме приложили съкратено съдебно следствие. Тогава какъв е смисълът? Представете си една агония, както за подсъдимия, така и за близките на пострадалите, която продължава години“, обясни Кожухаров.

  Адвокат Красимир Кацарски сметна пък, че едно въвеждане на химическа кастрация би довело до проблеми за съда.

  „Според мен трябва да се прецени как това ще се случва от медицинска гледна точка, а юридически Народното събрание, ако реши, че може да се прави, тогава ще се започне. Смятам, че ако влезе в сила такъв закон, трябва за всеки индивидуален случай да се правят множество експертизи, които да установят човека с какви наклонности и как ще му се отрази в бъдеще. Това ще бъде много трудно на съда да решава кой трябва да се кастрира“, посочи той.

  Кацарски добави, че престъпления от сексуален характер срещу деца и сега са доста тежко наказуеми – приравнявали се по наказание с такива за убийство.

  „При престъпления с изнасилвания срещу деца долната граница започва от 10 години затвор минимум. Това наказание се приравнява като за убийство по чл.115“, поясни адвокатът.

  И той като колегите си сметна, че при някои престъпления може да отпадне възможността за съкратено следствие.

  „Например една кражба, когато е извършена се разпитват 40 човека в досъдебното производство. След това в съда трябва пак да се разпитат, ако няма възможност за съкратено следствие. Сами преценете колко ще се забави правораздаването в такъв случай“, уточни Кацарски.

  Веселина Василева започна с това, че е абсолютно против химическата кастрация.

  „За мен това е безсмислено. Първо трябва да се проведат някакви изследвания какви ще бъдат физиологичните последствия от това. Едва тогава вече, ако са ефективни тези последствия, може да се говори за такова предложение“, каза тя.

  Интересно мнение обаче топ юристът изказа за съкратеното следствие.

  „Нека съкратеното да си остане единствено и само, ако има признание на подсъдимия още в хода на досъдебното производството. Според мен това е логиката, от която изхожда законодателят, а ние го тълкуваме и прилагаме по много различен начин. Аз считам, че трябва да се разглежда така процесът само при признание в досъдебното. Сега в случая с малкото дете от Сотиря не знам как е. Най-вероятно това, което е в кориците по делото на нас не ни е известно“, поясни тя.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.