Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  04:57Сряда

  01 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Бургаската пожарна чака пари за втора служба, общината се ангажира със санирането

  12-09-2019 0 1012

  Снимка: Борислав Пенков

  Огнеборците изпращат по-спокойна година на празника си

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Бургаската пожарна все още чака пари за втора служба в града. Това обяви на пресконференция шефът на Регионална дирекция ПБЗН-Бургас комисар Васил Василев. Средствата трябва да бъдат отпуснати от Вътрешното министерство.

  „Получихме разрешение за строеж още в края на миналата година, но тази така и не ни отпусна пари министерството. Надяваме се догодина вече да се отделят от бюджета за да можем да започнем строежа на втората служба. Тя ще се намира в квартал „Победа“ и е от стратегическо значение, за да достигаме по-бързо до Меден рудник. При отпускане на средствата предполагам до две години ще е готова службата. Опитът в Карнобат показа това“, заяви Василев.

  Споменавайки Карнобат, за там той изказа голямо задоволство, че сградата е почти готова и до месец се очаква да бъде пусната в експлоатация. Старата сграда на пожарната била доста стара, още от преди 1900-та година.

  За втората бургаска служба кметът Димитър Николов, който присъства на празненствата по случай професионалния празник на огнеборците, обеща, че общината ще помогне със санирането й, когато строителството започне.

  Като цяло иначе за отчетния период от 1 януари тази година до 12 септември, бургаските пожарникари отчитат по-спокойна година спрямо предната. Общо пожарите в областта са 1443, като тези с щети са 401. Аварийно спасителните дейности са били 63, оказаната техническа помощ е 543 случая. Общо 2932 пъти огнеборците в областта са излизали за отчетния период. Загиналите са двама. Комисар Василе даде за сравнение, че за изминалата 2018-а жертвите са били 7. 95 са лъжливите сигнали, които граждани са подавали към спешния номер 112. Василев коментира, че въпреки, че са неудобство, то няма как пожарникарите да не реагират на обаждане. Като цяло обаче той сметна, че тези близо стотина лъжливи сигнала не са затруднили работата на пожарникарите и не са попречили да изпълнят дълга си другаде.

  „Не сме имали някакви големи пожари тази година, както и големи инциденти. Във всички случаи на пожари сме реагирали на време и стихиите са потушавани своевременно. Зимата също беше спокойна за разлика от предни години. Нямали сме големи пожари и в сгради“, поясни Василев.

  Важно постижение според комисаря е, че във Върли бряг през април започна работа първият център за обучение на населението. Там служители на бургаската пожарна влизат в ролята на лектори и учат населението как да реагира при бедствия – пожари, наводнения. Досега са работили с деца, сега предстои и обучение на възрастното население. Василев добави, че се очаква още няколко такива центрове да отворят врати скоро.

  Водоснабдяването е може би единствения проблем, който комисарят отчете на брифинга. Все още в областта има населени места, където е проблем и следователно е проблем и за пожарникарите. Той обаче изрази увереност, че се работи в тази насока.

  След пресконференцията, в двора на пожарната започна и поднасянето на цветя и венци пред паметната плоча на загиналите при изпълнение на служебния си дълг огнеборци. Присъстваха кметът на Община Бургас Димитър Николов, колегата му от Община Камено Жельо Вардунски, областният управител Вълчо Чолаков, заместник-кметът на Община Бургас д-р Лорис Мануелян, шефът на полицията старши комисар Калоян Калоянов и други представители на държавни и общински структури.

  От 18:00 часа пред „Пантеона“ ще се проведат и традиционните демонстрации на пожарникарите. Те ще покажат на населението как се гасят пожари, ще разясняват как се реагира при бедствия, ще демонстрират и работа с техниката. Тази година и два отбора от бургаски журналисти ще вземат участие в демонстрациите.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.