Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  10:32Неделя

  31 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Бургас ще има паметник на Коджакафалията

  10-10-2019 0 755

  Снимка: Борислав Пенков

  Проектът на Радостин Дамасков спечели конкурса на Общината

  - В пространството около него ще бъде монтирана Стена на дарителите

  Петя ДОБРЕВА

   

  Бургас ще има паметник на Александър Георгиев-Коджакафалията. Така благодетелят на града, който е дарил имотите и парите си на жителите му, най-после ще бъде почетен по подобаващ начин. Негов автор е скулпторът Радостин Дамасков.

  Решението е на Комисията, назначена от заместник-кмета по култура в Община Бургас Йорданка Ананиева, която оценява проектите в конкурса, който бе обявен на 12-и юли тази година. Обществената поръчка е за идеен проект на паметник на Александър Георгиев-Коджакафалията, изработен от траен материал (бронз, камък или смесена техника). Стойността на паметника, който ще бъде изработен, е 120 000 лева с ДДС.

  Три проекта са подадени да участие в конкурса. Имената на участниците, които бяха допуснати до финалния етап, бяха отворени публично. Предложенията бяха оценявани от жури в състав - архитект Димитър Алексиев – началник-отдел “Устройствено планиране" в Община Бургас, инж. Мирослав Жеков - главен експерт в отдел “Геодезия, архитектура и техническа инфраструктура" в Община Бургас, Добрин Вътев - председател на Дружеството на художниците, Георги Динев - директор на Художествена галерия “Петко Задгорски", Валерия Димитрова - Даалова - главен юрисконсулт в Дирекция “Обществени поръчки" в Община Бургас, Николай Дубаров - главен експерт - художник в Община Бургас, Петър Парушев – началник-отдел “Култура" в Община Бургас.

  Журито обяви решението по реда на постъпване на предложенията за участие. Първият подаден проект в конкурса получи оценка 79,83 точки. Той е на Стефан Стефанов. Вторият проект е оценен с 90 точки и е на Радостин Дамасков. Третият проект отпада от участие, тъй като не е отговарял на първоначално зададените условия в конкурса.

  Така на първо място се класира проектът на Дамасков. На второ място - проектът на Стефан Стефанов.

  Решението на Комисията трябва да бъде обявено официално до 30 календарни дни, считано от деня на обявяване на резултатите - 4-ти октомври. Другите двама кандидати могат да го обжалват в срок от 10 дни, след като бъдат уведомени за решението на Комисията. Ако до обжалване не се стигне, от Община Бургас ще сключат договор с Радостин Дамасков за реализация на проекта му.

  Радостин Дамасков спечели конкурса на Общината от третия път. В предишните две обществени поръчки, които бяха обявявани, участва само той. Проектът му тогава не беше одобрен. Сега обаче авторът участва със съвсем различен проект. А като част от екипа му е и архитект Владимир Милков, който е предложил визията за пространството около паметника. С решение на Общинския съвет той трябва да се издига в триъгълника зад бившето сиропиталище, което е изградено със средства на Коджакафалията. Предвидено е около паметника да има  ритуално пространство, където ще се поднасят цветя, както и Стена на бъдещите дарители на Бургас. На нея ще бъдат изписвани имената на тези хора, които са се превърнали в благодетели на града. До паметника ще бъде монтирана и плоча със завещанието на Коджакафалията.

  Проектът на Дамасков представлява седнала фигура на Коджакафалията, която ще бъде изработена от бронз, а постаментът от камък. “Това е един от 15-те проекта, които съм правил през последните 20 години и не е паметникът, който исках да направя", заяви Дамасков, след като чу решението на Комисията. "Разбрахме, че хората искат фигура, да видят лицето на Коджакафалията, не искат символ", каза архитект Милков. Това явно е бил мотивът сега Дамасков да участва с друг проект.

  С това решение сагата с паметника на благодетеля на Бургас е към своя финал. Не така обаче стои въпросът с другия конкурс за “Изграждане на паметник на Александър Георгиев-Коджакафалията - реплика на оригиналния паметник, съществувал през двадесетте години на XX век". В последния конкурс, обявен от Общината тази година, не се яви нито един кандидат и той бе прекратен. Кога ще бъде обявен нов не е ясно.

  Идеята за паметника на Коджакафалията е от 2012 година, когато ОбС гласува да бъде предоставен терен в обособено УПИ II кв. 139 по плана на Централна градска част в района между улиците “Цар Симеон I" и булевард “Стефан Стамболов", отреден за озеленяване, за изграждане на паметник на Александър Георгиев - Коджакафалията от Инициативен комитет, представляван от Георги Дражев (тогава общински съветник от НФСБ б.а.).

  Близо две години по-късно Община Бургас обяви открит конкурс за идеен проект за паметник на Коджакафалията, който трябва да бъде изработен от траен материал (бронз, камък или смесена техника). За участие в конкурса тогава са подадени два проекта - първият е на скулптора Радостин Дамасков, с членове на екипа Златина Дамаскова, архитект Галина Милкова и архитект Владимир Милков, а вторият - на Янко Пенев. Първият проект е получил 19 точки. Второто проектно предложение на Янко Пенев не е допуснато до оценка и класиране от журито поради несъответствие с показателите за комплексна оценка на проекта, посочени в обявлението за откриване на процедурата. Така конкурсът е прекратен.

  Няколко месеца по-късно - през 2015 година, неправителствени организации от Бургас (Дружество на художниците, Черноморски институт, сдружение "Морски сговор", Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, Драматичен театър "Адриана Будевска", Гражданско дружество "АРС" и Издателство "Бряг") изпращат до Община Бургас писмо с предложение за отреждане на място за изграждане на нов паметник, който да е реплика на съществуващия в Бургас такъв до 50-те години на XX век. В писмото се посочва още, че ако идеята бъде одобрена е необходимо да се определи финансиране и да се проведе конкурс. 

  Предложението на организациите е входирано като докладна записка за разглеждане в ОбС. За паметника е отреден терен в УПИ II, кв. 19 по плана на комплекс “Братя Миладинови" за възстановяване на паметника на Александър Георгиев-Коджакафалията.

  На свое заседание от 28-и април 2015 година Общински съвет - Бургас решава за реализацията на проекта, предложен от скулптора Радостин Дамасков, да се инициира кампания за събиране на средства от дарители, за проектиране и изграждане на паметник на Александър Георгиев-Коджакафалията. Инициативен комитет с председател Руслан Карагьозов, тогава общински съветник от ГЕРБ, започва дарителска и информационна кампания, като е открита сметка за събиране на средства за изграждане на паметника.

  В изпълнение на това решение на 27-ми януари 2016 година Община Бургас стартира открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: “Проектиране и изпълнение на реплика на съществуващия през първата половина на ХХ век паметник на Александър Георгиев-Коджакафалията". В установения срок постъпват три проектни предложения: от “Трансстрой еко" ООД, “Екоарт инженеринг" ООД и ДЗЗД “Александър Георгиев-Коджакафалията – 2016". С решение № 1632/17.06.2016 г. на първо място е класиран проектът на ДЗЗД “Александър Георгиев-Коджакафалията – 2016". Поръчката е прекратена и решението за избор на изпълнител е отменено, поради появилите се противоречия сред инициаторите за възстановяване на паметника, свързани с начина на използване на запазените части от неговия оригинал.

  На 10-и октомври 2017 година Община Бургас информира дружествата, класирани на първо и второ място, че имат възможност да потвърдят валидността на подадените от тях оферти за участие в процедурата. Това обаче не бе направено, което води до невъзможност за продължаване на процедурата.

  Към края на февруари 2018 година по информация на председателя на Инициативния комитет Руслан Карагьозов в дарителската сметка няма постъпили средства, които да позволят изграждането на паметника, предложен от скулптора Радостин Дамасков, съгласно решение на Общински съвет от 28-и април 2015 година.

  В бюджета на Община Бургас за 2018 година бяха предвидени средства  за изграждане на паметник на Александър Георгиев-Коджакафалията. Заместник-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева входира докладна записка с предложение - да се стартира процедура за проектиране и изграждане на паметник на Коджакалията или да се стартира процедура за проектиране и изпълнение на репликата на съществуващия до средата на миналия век паметник на дарителя на Бургас.

  Съветниците тогава решиха да има два паметника. За паметника на Коджакафалията са предвидени 120 000 лева с ДДС, а за реплика на оригиналния паметник - 85 000 лева.

  В проведените от Общината обществени поръчки през 2018 година обаче така и не се стигна до избор на изпълнител. Затова тази година те бяха обявени отново. Единият конкурс за паметник на Коджакафалията е на път да завърши със сключване на договор с избрания изпълнител - Радостин Дамасков. Каква ще е съдбата на репликата на оригиналния паметник, времето ще покаже.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.