Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:43Сряда

  26 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Бургас пред грипна епидемия

  21-01-2020 0 3200

  Снимка: По време на грипна ваканция е препоръчително децата да не се събират на публични места.

  Тридневна ваканция в Карнобат и Сунгурларе заради повишения брой болни ученици

  Ина ПЕТРОВА

              Само ден след като Карнобат и Сунгурларе обявиха грипна ваканция стана ясно, че областният град Бургас също е на крачка от грипна епидемия. Данните за предходната седмица показват 374 болни от остри респираторни заболявания на база наблюдаваното население. За момента властите охлаждат ученическите страсти за грипна ваканция в Бургас.

  „Трябва броят на болните да достигнат 458, за да обявим грипна епидемия. Сега сме в предепидемичен стадий, но нямаме правно основание за обявяване на грипна епидемия“, заяви директорът на Регионалната здравна каса в Бургас д-р Георги Паздеров .

              В началото на грипната вълна са боледували основно деца от 0 до 4 години. Докато сега най-голямата група болни е при децата от 5 до 14 години. В момента в региона с най-голяма честота са случаите на грип А и грип Б. Доказаните случаи на грип от региона към момента са над 20. „Грип А е H1N1, така наречения свински грип, но той е мутирал, това не е същия щам. Доказването на случаи на грип зависи от това дали са взети проби и изпратени в лабораторията в Националния център по заразни и паразитни болести. Тоест, ако има активност от страна на здравеопазната система да ги издирва и доказва, те ще бъдат повече. Ако няма активност и от лечебната мрежа да взема тези проби и да ги доказва, ще е същото. Защото има региони, където не е доказан случай на грип, но това не означава, че имат по-малко заболели от остри респираторни заболявания“, коментира д-р Паздеров.

  Относно епидемиологичната обстановка в региона той уточни още, че кметовете на Карнобат и Сунгурларе са упражнили правото си да обявят три дни като неучебни във връзка с повишения брой болни ученици ­- около 30-35% от посещаващите школата.

  Пръв това направи късно вечерта в понеделник градоначалникът на Карнобат Георги Димитров. Избра да го разпространи във фейсбук, където обяви: "Скъпи ученици, тъй като имам сериозни основания, а и желая да не боледувате Ви информирам, че от утре /21.01./ сте в ГРИПНА ВАКАНЦИЯ. Обявявам за неучебни дните - 21, 22 и 23 януари /вторник, сряда и четвъртък/. Молбата ми е да си стоите у дома на топло, да не се събирате на обществени места - с приятели и съученици, за да ограничим разпространението на грипния вирус.“

              Кметът на община Сунгурларе д-р Георги Кенов пък обяви заповедта си за за временно преустановяване на учебния процес вчера сутринта. Децата от местното училище ОУ „Христо Ботев" също ще си стоят вкъщи до четвъртък.

   

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]y.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.