Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  08:00Четвъртък

  28 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  „БМФ Порт Бургас” търси коментарите и препоръките на работниците

  09-10-2019 0 459

  Снимка:

  В подобряване на работната среда и техниката само за последните три години дружеството е инвестирало над 32 млн. лева

   

  „БМФ Порт Бургас” търси мнението и препоръките на работниците на територията на пристанищните терминали „Бургас Изток – 2” и Бургас Запад”.  Концесионерът е поставил 3 кутии за обратна връзка на местата с битово предназначение и в една от работилниците. В тях работниците чрез писма могат да съобщават на ръководството с какви трудности се сблъскват при изпълнението на задачите си и какви очаквания, коментари  и идеи за оптимизиране на работния процес имат.  Новаторският подход дава възможност „да бъде чуто мнението” на работниците. Според Весела Джунджурова - главен юрисконсулт в дружеството, ефективната комуникация с работниците засилва ангажираността им към целите, стратегията и ценностите на компанията.

  Обвързването на фирмения интерес с хората, които работят на пристанището, е генерална политика за „БМФ Порт Бургас”. Ръководството се стреми  всяка крачка в развитието на компанията да носи удовлетворение на целия състав от работници и служители. За постигането на тази цел се използват всички възможни средства – от инвестиции в нова механизация до бонус - система на заплащане и разширен обхват на социалната програма. 

  За 7-те години концесия компанията е вложила и инвестирала в пристанищни съоръжения и машини над 250 млн. лв. Само през последните 3 години разходите за нова техника надхвърлят 25 млн. лв. Закупени са 5 мобилни 100-тонни крана, единият от които е произведен по поръчка на дружеството - за обработка на меден концентрат. Набавени са и 8 нови кошотоварачни машини, 6 контейнерни повдигача, 7 нови телескопични товарачи, 6 мотокара и др. Бюджетът за закупуване на нови машини се залага всяка година съобразно очаквания товарооборот, уточнява техническият директор Стоян Петков. Наред с обновяване на техниката, стремежът  на ръководството е да превърне бургаското пристанище в „зелено”. Затова постоянно се осигуряват специални добавки за двигателите с вътрешно горене и се прилагат  модерни енергоспестяващи технологии.

  За работниците новата техника означава  по-комфортни и безопасни работни места и по-висока производителност. Кабините са климатизирани,  обезопасени, снабдени с датчици и камери. Обработването на товари става по-бързо, а въведената бонус-система осигурява заплащане на премии и повишава доходите на работниците. Само за последните 2 години при заетите с товаро-разтоварни дейности е налице ръст при заработките от 126 %.

  Преди доставянето на всяка от новите машини техните оператори преминават през обучителни курсове в Центъра за професионално обучение. Центърът е създаден, за да осигурява възможност за  квалификация на работниците в дружеството.  Неотдавна той получи лиценз за обучението на 5 нови специалности: монтьор на подемно-товарна техника /кранист/, монтьор на автотранспортна техника, техник на железопътна техника /локомотиви и вагони/, заварчик, шлосер.  За всички работници в дружеството обучението в Центъра е безплатно. Там квалификация могат да придобиват и желаещи, които не работят в компанията.

  „БМФ Порт Бургас” е един от най-големите работодатели в Бургаска област. В дружеството работят 920 души, въпреки че като концесионер на  пристанищните терминали то има задължение да поддържа персонал от 547 души. Съкращения не са правени през последните  четири години и не се предвиждат такива. Предстоящи са нови назначения.

  От 2012 г. до края на 2018 г. средната работна заплата в предприятието е увеличена с над 60%. Сега тя е значително над средната заплата за Бургас  и региона.

  Работниците оценяват  добрите условия за труд и безопасност, достойното заплащане и социалните придобивки, обяснява Никола Косев – директор „Експлоатация пристанищен терминал Бургас Запад”. Затова и желаещите да постъпят на работа в дружеството са много, а назначения се правят всеки месец.

  Компанията се развива изключително бързо и за мениджмънта е важно  поддържането на добър социален климат. Всеки месец заседава комитет по условията на труда, в който участват и работници. Социалните придобивки са с обем, значително по-голям от изискванията на закона. Ежегодно се провеждат профилактични медицински прегледи в много по-широк диапазон от изискуемия. На работниците в специализираните комплекси ежедневно се осигуряват детоксикиращи напитки, а веднъж годишно -  балнеолечение. Работното и предпазното облекло отговарят на най-високите стандарти - годишно изразходваните средства за тях надхвърлят 400 000 лева. За отпуск и почивка всеки работник и служител получава и допълнителни средства над заплатата.  Осигурено е столово хранене, всички битови помещения и санитарни възли по места са изцяло обновени, а в двата терминала на разположение на работниците са напълно оборудвани фитнес зали.

  Какво още може да се  направи, за да се подобрят условията на труд и да се улесни производствения процес, сега трябва да кажат работниците. Ръководството на дружеството очаква техните коментари в кутиите за обратна връзка, поставени на територията на двата пристанищни терминала.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.