Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  02:26Понеделник

  06 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Айтоски дух в столицата на 71-та земляческа среща

  10-02-2020 0 1132

  Снимка: НП

  За 71-ви път айтоските столични земляци се събраха на 7 февруари в Клуб „Кооп“ в София. Датата не е избрана случайно. Още на първата среща, организирана от композитора Филип Кутев през 1949 година, идеята е столичните сбирки да се случват в петъчните дни, около датата 6 февруари - Денят на Освобождението на Айтос.

  Удивително дълга е тази айтоска традиция в големия град. Поколенията се сменят, местата за срещи - също, но в продължение на седем десетилетия не е угаснало желанието на айтозлии в София да се срещат поне веднъж годишно.

  През последните няколко години срещите се радват на интерес и от страна на младите хора. Голямата причина за това е младата председателка на Земляческо дружество „Трите братя" адв. д-р Мария Петрова, която има желание да даде нов живот на организацията. „Чувствам Ви като семейство. С някои сме били в една детска градина, с други съм живяла на една улица, учили сме в едно начално училище. Тук има и учители, които са ми преподавали", откри срещата д-р Петрова. Минути по-късно, в залата влезе цялото й семейство - майка й д-р Панайотка Панайотова с внуците Маша и Петър и съпругът Димо Попов. Пътували за срещата чак от Истанбул.

   

  Била е на 13 години когато напуснала града със семейството си, но признава, че никога не си е тръгвала от Айтос. Най-трудният въпрос за д-р Петрова винаги е бил „Откъде си?". Защото е родена на едно място, живяла на куп други места. Сега, покрай айтоското дружество, отговорът й е категоричен и далеч по-лесен - казва „От Айтос съм!" Градът на талантливите, красивите, известните.

  Столичните айтозлии продължават и една друга традиция - на срещите да бъдат поканени кметът и общинските съветници. Само два или три пъти за седем десетилетия, заради тежки зимни условия, кмет на общината не е присъствал на столичните сбирки, но винаги е имало айтоски представители, разказаха по-възрастните.

  И тази година на срещата в София имаше гости от Айтос. В Кооп-клуб на „Раковски“ 99, специално за събитието, пристигнаха кметът Васил Едрев, председателят на Общинския съвет Красимир Евчев и общински съветници от различни политически сили.

  Ръководството на дружеството се беше постарало информацията за айтоското събитие в София да стигне до възможно най-много земляци. Заради грипа и студеното време липсваха знакови за земляческите сбирки личности като експредседателката Мария Кирова, проф. Джингиз Хаков, Мари и Хайгашод Агасян. Но пък за първи път на срещата успя да дойде айтозлията проф. Коста Костов - професор по белодробни болести, консултант по белодробни болести на УМБАЛ „Св. Анна”. Професорът беше в компанията на Румен Леонидов - поет, преводач, журналист и издател, който се оказа бургаски зет. 

   

  Много аплодирано беше и присъствието на д-р Акиф Шабан, шеф на Отделението по инвазивна кардиология във ВМА. Тази година, заради грипа, д-р Шабан беше оставил вкъщи красивата си съпруга и щерките, придружаваше го баща му, който гостува на семейството в столицата. Д-р Акиф Шабан завършва медицина през 2007 година. Започва професионалната си дейност като лекар-ординатор в Клиниката по кардиология на УНСБАЛ „Света Екатерина”, където впоследствие специализира кардиология. От 2013 година е специалист по кардиология и инвазивна кардиология. От началото на 2019 година става част от екипа на ВМА, като оглавява Отделението по инвазивна кардиология. Има множество участия в курсове по инвазивна кардиология и ангиология в Австрия, Германия, Франция и Турция. Участник е в национални и международни научни форуми.

  Кметът Васил Едрев поздрави земляците, че продължават традицията, пожела им да не губят връзката помежду си в милионния град, и да се връщат по-често в Айтос. Накратко ги запозна с работата на Общината по проекти и свършеното през последната една година. „Новините от Айтос са добри. Завърши строителството на пречиствателната станция, в момента се правят проби на оборудването. До два-три месеца ще режем лентата. Продължаваме изпълнението на проект за нови улични и тротоарни настилки в града. По проекти спечелихме финансиране за още улици в града и селата, за ремонти на ВиК-мрежата, за спортната база и залената инфраструктура. Имаме нова спортна зала, нова Автогара, строим спортни игрища, ремонтираме читалища. Голямите ми надежди тази година са за финансиране на проект за Градската градина - един от символите на Айтос. Ще спра до тук. С покана към всички, които скоро не са били в Айтос - да посетят родния град и да видят промените", каза още градоначалникът.

   

  Благодарение на усилията на д-р Петрова, съставът на дружеството видимо се е подмладил. Като успял млад човек в личен и професионален план, тя безспорно е най-добрият пример за младите айтозлии в София. (Интервю с адв. д-р Мария Петрова, в броя на вестник „Народен приятел“ на 14 февруари)

  Със земляците д-р Мария Петрова сподели идеята си за среща на младите с айтоски корен в София. Подкрепа и готовност да участва активно за реализиране на идеята пред „Народен приятел“ заяви и един от членовете на ръководството Йвайло Йовчев - мениджър „Логистика" в търговска фирма, която се занимава с внос и износ на зърнени култури.

  Младото ръководство се опитва да не губи връзка и със старото поколение, с доайените, които редовно се събират в кафенето на Ловно-рибарското дружество в София, на третия етаж, всеки петък. Адв. д-р Петрова признава, че за нея като председател е огромна отговорност да обедини толкова много и различни хора и да продължава една 71-годишна традиция. От нея научихме още, че много подредено наследство за историята на дружеството е оставил един от експредседателите Любен Милевски.

   

  За по-възрастните срещата е свързана най-вече със спомени за младежките години. Не крият, че с времето обичта към родния град става все по-силна и пареща. Остават си айтозлии, въпреки че живеят от десетилетия в столицата. За хората от средното поколение Айтос е романтичен спомен за спокойствие и приятели. Работят и рядко имат привилегията да посетят Айтос, за да видят близките си, а немалка част от тях просто няма къде да се завърнат. По-често до Айтос пътуват студентите, макар повечето от тях да мечтаят за работа в София. Но и едните, и другите с еднакво желание и вълнение идват на февруарските сбирки.

  Голямата идея е за стабилна айтоска общност в столицата, сплотена и готова да си помага. Всички искрено се надяват младите хора с айтоски корен да постигнат успехите на старото поколение айтозлии в столицата, които в годините са държали здрава връзката помежду си и са помагали на Айтос. И вярват, че днешните млади айтозлии ще продължат хубавата традиция.

   

  Мили спомени и нови приятелства, много айтоски дух и емоционални срещи - такава беше атмосферата на поредната февруарска среща. Айтозлии на различни възрасти, от центъра и всички столични квартали, дойдоха в Клуб „Кооп“, за да признаят, че носят Айтос в сърцата си и че родният град им дава сили и в хубави, и в лоши моменти.

  Още за срещата на земляците в София, във вестник „Народен приятел“ на 14 февруари

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.