Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  21:18Четвъртък

  28 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Адвокат Драгомир Ошавков: Служебно отстраняване на Николай Димитров ще е опасен прецедент

  07-11-2019 0 3059

  Снимка:

  „Това ще ни нареди до страни като Северна Корея“, смята той

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Служебно отстраняване на Николай Димитров, както и на двамата общински съветници в ареста – Георги Георгиев и Петър Тодоров, ще е опасен прецедент, смята адвокат Драгомир Ошавков. Пред наш репортер бургаският юрист коментира казуса с арестувания избран кмет на Несебър и невъзможността до момента да положи клетва като такъв. Димитров е обвинен като лидер на организирана престъпна група за купуване на гласове. Той е в ареста още отпреди вота на 27 октомври, когато бе избран на първи тур с 62% от гласовете на несебърци.

  „Не знам дали хората осъзнават опасността от това валидно даден вот на избирателите и съответно кандидати, обявени за избрани, да бъдат заменени със следващи поред чрез свободно тълкуване от ЦИК на закона. Това важи и за общинските съветници и за кмета. Това ще е опасен прецедент, където български граждани, които не са лишени от право да бъдат избирани, са отстранявани „служебно“ от пасивно избирателно право - това да бъдат избирани“, заяви той и добави, че един такъв прецедент ще ни нареди до страни като Северна Корея.

  Коментарът на Ошавков дойде във връзка с наш материал, в който се посочва, че ЦИК ще тълкува текст от Избирателния кодекс и по-точно какво означава „полага клетва на следваща сесия“ – дали конкретно следващата сесия, или всяка следваща.

  „Текстът не оставя никакво съмнение, че става дума за всяка неопределена следваща сесия. Ако волята на законодателя е била да ограничи възможността да се закълнат на точно следващата първа сесия, текстът щеше за звучи така: „...на следващата сесия“, категоричен е юристът.

  Ошавков изтъкна, че основно положение в демократичните страни, каквато сме и ние, е да зачита вота на избирателите.

  „Изборите са един от малкото случаи на пряко проявление на волята на народа. И кметът, и общинските съветници са изборни длъжности - те получават правомощията си пряко от народа, не от държавната администрация. Ако с действията си държавата в лицето на ЦИК или репресивен орган, в какъвто се превърна прокуратурата, се намесят в този избор, тогава се нарушава основен принцип на демокрацията“, убеден е адвокатът.

  Във връзка с всичко посочено от него като тълкувание на закона, той смята, че правилното решение е да се позволи на кмета и общинските съветници да положат клетва.

  „Нека встъпят в длъжност, а после ако преценят, че има основания, да поискат отстраняването им. Към настоящия момент те не са лишени от избирателно право. Ако в ЦИК са учили Конституционно право от същите учебници, откъдето и аз - решението трябва да е такова“, уточни той.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.