Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  08:37Вторник

  02 Юни 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  4627 врабчета бяха преброени в страната

  20-05-2020 0 389

  Снимка:

  В 497 локации в страната бяха преброени 4627 врабчета по време на четвъртото издание на кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българско дружеството за защита на птиците, което се проведе на 16 май. За втора поредна година едва 80 от 497 места, на които е проведено преброяването, са в София. В първите две издания на „Ние броим врабчетата“ болшинството от участниците бяха от столицата.

  И тази година врабчета са броени в много повече на брой малки и по-големи населени места в цялата страна.

  Друг нов момент е, че повечето от тези локации, посочени от доброволците, включили се в преброяването, са „къща с двор“. Това са 181 места от общо 497. Следващите най-често посещавани места за проследяване числеността на врабчетата в страната са междублоковите пространства, паркове с дървета, тихи улици и поляни с храсти. Очертава се това да са и най-предпочитаните места за живеене и за гнездене на врабчетата в страната, защото в последните три издания на кампанията, това са локациите с най-много наблюдавани врабчета и почти без нулеви резултати от тях, т.е. наблюдавани са най-често домашно или полско врабче или двете заедно.

  Запазва се тенденцията най-голям дял от всички регистрирани птици да се пада на домашното врабче – 75% или общо 3499 домашни врабчета.

  Следвани от полското врабче, което е с 3% повече от миналата година или 21 на сто спрямо всички преброени птици или 999 полски врабчетата. Интересен е фактът, че със всяка изминала година броят на наблюдаваните полски врабчета намалява.

  При третият вид – испанското врабче има закономерност в числеността му, отчитана от доброволците, взели участие в кампанията „Ние броим врабчетата“. Вече три години делът му спрямо общия регистриран брой врабчета е около 3%. Разбира се, това има своето обяснение, защото испанското врабче не е така широко разпространено, както другите два вида.

  В събота броене на врабчета е проведено в 497 локации, което е с 79 места повече в сравнение с миналата година, когато доброволци са излезли в 418 места. Всяка година тази цифра варира, но е радостен факта, че точките за броене на врабчета се увеличават и то от различни населени места в цялата страна.

  За съжаление не е малък броя на локациите, в които не е наблюдавано нито едно врабче – това са 138 от 497 места или 27%. През миналата година врабчета не са установени в 33 на сто от местата, в които е проведено преброяването, а година по-рано в 21% от общия брой. Тази силна вариация в цифрите се дължи на различни фактори.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.