Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  19:10Сряда

  27 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Зрелостниците от випуск „COVID-19“ ще броят до 12

  17-05-2020 0 520

  Снимка: архив

  Дона МИТЕВА

  Пищните от емоционална гледна точка тържества на изпращането, придружени със специални ритуали, клетви и естествено, тоалети, тази година все още не е ясно как ще се случат. „Випуск 2020 изтегли късата клечка“, както казва една майка на абитуриент от Английската гимназия. Не само обаче за изпращането и баловете, които са лъскавата страна на медала, а и за втория учебен срок, за матурите, пък и за кандидатстването във висши училища. При тях всичко е различно – онлайн, от дистанция. Пандемията промени много неща, разруши стереотипи и постави предизвикателства.

  След двадесет дни притеснения и нерви дали ще чуят последния школски звънец – все пак ще го има при определени условия.  Поколението, което посрещна пандемията и изостави класната стая насред учебната година, до последния момент не бе наясно дали трябва да се лиши и от най-емоционалния момент - традиционното изпращане, предаването на знамето и под каква форма ще се случат ритуалите.

  Факт е, че краят на средното образование за Випуск 2020 ще изглежда по-различно. Вече и самите абитуриенти са разделени "За" и "Против" изпращането на живо. Еуфорията от това, че ще се съберат в училищните дворове спадна, особено като започнаха и онлайн изпращанията, които повечето от училищата вече правят.

  Факт е, че Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката  изготвят протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците през настоящата учебна година. Решението беше взето след среща на министър-председателя Бойко Борисов с представители на завършващите 12-и клас. 

           Има училища, където това е възможно, но има и такива, където това няма как да се случи“, категоричен е Константин Янков, който е преподавател в Професионалната гимназия по туризъм в Бургас и същевременно е синдикален лидер.

  Голяма част от бургаските училища още не са насрочили дата, в която ще направят виртуалното или реално изпращане, което дава възможност да се реагира спрямо ситуацията.

  Директорката на Немската гимназия Надежда Радева-Иванова припомни традицията, която има училището в последните години: в Летния театър  всеки клас да се представи със своя визитка и изпълнения. „Ако отворят Летния театър и има възможност, ще е хубаво това да се случи, защото подготовката за тази своеобразна продукция тече още от 15 септември. Това е най-емоционалният момент за младите хора. На бала – тоалети, суета, но се виждат помежду си и близките им, докато в Летния театър почти целият град се събира и им се радва“, допълва  Иванова.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.