Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  00:38Вторник

  31 Март 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Въпреки ограниченията, които медицината й налага, д-р Дария Бояджиева избира именно нея за свое призвание

  11-03-2020 0 165

  Снимка:

  История за млада жена в бяла престилка, решена да бъде лекар и да помага на другите

  Тя е д-р Дария Бояджиева и е на 27 години. Животът й се преобръща напълно, когато е на 21 години, но нито за миг не помисля да се откаже от мечтата си да бъде лекар. Самосъжалението й е чуждо. През 2014 година вследствие на тумор на нервната система претърпява няколко операции на гръбначния стълб в чужбина и там научава страшната новина, че ще се наложи за дълго и неопределено време да бъде в инвалидна количка. Към онзи момент е във втори курс в Медицински университет - Варна. Трудно можела да си представи как ще продължи обучението си, как ще протече възстановяването и с какво ще се наложи да се сблъска. Нейната цел се свеждала единствено до това – да завърши, без да прекъсва. И в крайна сметка успяла.

  Дария споделя, че медицината не е лека наука. Жертвите, които се правят, остават невидими за околните: „Даваш много от себе си без в действителност да си сигурен какво ще успееш да постигнеш“ – допълва тя. Често е чувала, че трябва да се откаже от медицината и “да си гледа здравето". Нейните виждания за нещата обаче изглеждат по съвсем друг начин. И въпреки много трудности в началото, с помощта на близките си, не се разколебала и отказала.

  Д-р Бояджиева се дипломира успешно през 2018 година. Плановете й не включвали да работи в България, а желанието й да бъде максимално самостоятелна се оказало трудно постижимо, затова избрала чужбина. Докато подготвяладокументите, попада на новината, че болница „Сърце и Мозък" отваря врати в Бургас. Случайно разбира, че рентгенолог, който познава от студентските си години, работи там. След разговор с д-р Ралица Попова, специалист образна диагностика, Дария решава да започне работа на доброволни начала: „Д-р Ралица Попова е страхотен специалист и учител, проявяващ невероятно старание към работата и търпение към учащите се. А тази комбинация е от решаващо значение за младите лекари“. Скоро вместо да подготвя документите си за работа в чужбина тя решава да остане.

  „МБАЛ "Сърце и Мозък" е фантастична болница - място, което дава шанс и страхотен старт на младите лекари“ – твърди тя. Разбира се, имала притеснения как ще бъде приета, заради специфичните й потребности и инвалидната количка, защото често способностите на хора с физически ограничения се подценяват. За нейна радост всички колеги от болницата я приемат без предразсъдъци, сработват се лесно и я карат да се чувства пълноценна част от тях.

  „Безкрайно благодаря, че имах шанс да започна кариерата си като лекар в МБАЛ „Сърце и Мозък“! Благодарна съм и на целия екип на болницата, че нито за миг не ме накараха да се почувствам в неравностойно положение. Истински щастлива съм, че избрах именно тази болница и не заминах в чужбина“.

  Убедена е, че предвид предстоящото изграждане на изцяло нова болница в Бургас, скоро„Сърце и Мозък“ ще има нужда от повече кадри – както млади, така и опитни специалисти и е категорична, че който реши да стане част от екипа, няма да сгреши.

   Д-р Дария Бояджиева е гордост за Медицински университет - Варна. Тя е истинско вдъхновение за всички, които имат честта да я познават, а МБАЛ „Сърце и Мозък“ е болницата, която сбъдва мечти и дава отличен старт и възможности за развитие на младите лекари.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.