Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  02:25Вторник

  31 Март 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Сред най-добрите начини да посрещнем коронавируса (COVID-19) е да подобрим контрола върху хипертонията

  12-03-2020 0 187

  Снимка:

  В отговор на огромния интерес от пациентите и обществеността и в подкрепа на Националния оперативен кризисен щаб, съобщаваме:   

  Сред най-добрите начини да посрещнем коронавируса (COVID-19) е да подобрим контрола върху хипертонията

  Това е основният извод и съвет, който произтича от доклада на проф д-р Ду Бин, Директор на болницата за интензивно лечение в Peking Union Medical College, изпратен да ръководи кампанията срещу коронавируса в Ухан – епицентъра на заразата. Д-р Бин е много успешен и уважаван експерт в областта на грижата за пациенти в критично състояние в Китай. Той потвърди пред Bloomberg тази седмица, че 50% от починалите при лечение срещу коронавирус през януари и февруари в Ухан са лица с високо (неконтролирано или не добре контролирано) кръвно налягане.

  Освен напредналата възраст (с едно или повече хронични заболявания), хипертонията, потвърдиха китайските лекари, е вторият високорисков фактор за смърт на пациентите с изявена остра интерстициална пневмония в резултат на заразяване с COVID-19. Възрастта не можем, но хипертонията можем, добре и успешно да контролираме.

  В България, Европа и развития свят е добре известно, че нелекуваната добре хипертония обикновено причинява усложнения като хипертрофия на миокарда, исхемична болест на сърцето и сърдечна недостатъчност. Всички  тези усложнения са свързани с хипоксия и последваща кардиогенна дихателна недостатъчност. При тези пациенти вирусно-причинената интерстициална пневмония, свързана с дифузно увреждане на алвеолите, причинява хипоксемия и бързо прогресираща дихателна недостатъчност. Сърцето и белия дроб са “един орган”, следователно, при високорисковите пациенти се наблюдават два източника на дихателна недостатъчност – кардиогенен, в резултат на неконтролирана хипертония и белодробен, в резултат на вирусна интерстициална пневмония.

  Препоръките за напреднало лечение, сега потвърдени от китайските лекари, които в момента имат най-голям опит, е приложение на ранна механична вентилация. Това е инвазивен и скъп метод на лечение, в специално оборудвани, много големи клиники за реанимация и интензивно лечение. Ако се наложи, в условията на национална епидемия, с 60-70% заразени, както се очаква в ЕС, спешно решение на правителството за създаването на целеви фонд ще подпомогне изтощената здравна система. Добър пример в тази посока е решението на президента Тръмп, който още в началото на епидемията отдели 8.3 млрд щ.д. за целево лечение на пациентите, а МВФ (Кристалина Георгиева обяви) учредява фонд от 50 млрд щ.д., от който всяка държава членка може да се възползва експресно.

  В специализираните болници на Българския Кардиологичен Институт ние не лекуваме инфекциозни заболявания, а предимно животозастрашаващи усложнения при сърдечносъдови състояния и остри състояния. Всички спешни пациенти със сърдечносъдови симптоми, диагнози и усложнения се приемат и лекуват в режим 24/7. Предприели сме всички познати до момента превантивни и диагностични мерки като непрекъсната дезинфекция, изследване чрез бързи тестове на всички пациенти с грипоподобни симптоми, защитни облекла за персонала и ясни инструкции за действие в случаи на пациент с положителен тест за COVID-19.

  Важно е, в условията на тежка вирусна ситуация, че неконтролираната хипертония причинява редица необратими усложнения, които могат да доведат до много сериозни животозастрашаващи състояния, особено при заразяване. Затова, всички диагностицирани с хипертония сърдечносъдови пациенти трябва да посетят своите кардиолози или най-малко семейните лекари и да актуализират своята терапия, вкл. адекватни концентрации/дози на антихипертензивни лекарства с рецепта, за да постигнат добър контрол на хипертонията, а при усложнения ние сме готови да приемем, при режим на спешност 24/7, в Плевен, В.Търново, Шумен, Варна, Ямбол и Бургас, всички изпратени от специалистите кардиолози или спешните центрове показани пациенти за напреднало лечение.

  Лекарите и медицинските сестри в болниците на БКИ са много подготвени и квалифицирани в сърдечносъдовото животоспасяване, специално са инструктирани, спокойни и организирани, за да приемат множеството спешни пациенти със сърдечносъдови заболявания и провеждат високотехнологично и ефективно лечение с необходимото ниво на сигурност и грижа за здравето на гражданите.

  Три допълнителни, известни, професионални съвета за самооценка на риска: (1) ако вашата имунна система е засегната от друго заболяване, ако имате хронично заболяване или сте над 60 г. - вие сте изложени на висок риск (2) ако сте на път или в обкръжението на много хора, особено в затворено помещение, кина, тържества, самолети и т.н. - рискът е значително повишен, и (3) важно е стриктното приложение на всички мерки за висока хигиена и дисциплина, вкл. за лична предпазливост.

  Проф. Т. Веков                                         Проф. Вл. Данов

  Председател                                             Изпълнителен директор        

  на Борда на БКИ, София                           на БКИ, Плевен

                                       

  Проф. Н. Пенков                                      Доц. Н.Димитров

  Директор                                                  Ръководител на Клиниката по кардиология

  на СБАЛК Варна                                      на болница „Сърце и Мозък“, Бургас

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.