Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  23:35Четвъртък

  28 Май 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  МБАЛ „Сърце и Мозък” ще бъде най-добрият кардиологичен център в Югоизточна България

  Хората в Бургас и областта заслужават високотехнологична медицинска помощ

  17-07-2019 0 1041

  Д-р Любомир Чипилски, административен директор на МБАЛ „Сърце и Мозък” - Бургас:
  Снимка:
  Интервю на Росен Топкаров

  Д-p Чипилски е специалист по неврология и магистър по здравен мениджмънт. В периода 1994  -  2000 г. е главен асистент по неврология и психиатрия в Университетската болница  „Свети Наум”- София. Д-p Любомир Чипилcки е заемал длъжността „Главен секретар” на Изпълнителната агенция по ле?apcтвата. Постъпва на работа в Изпълнителната агенция „Медицински одит” през май 2016 година. В момента е административен директор на МБАЛ „Сърце и Мозък”- град Бургас.

   

  Д-р Чипилски, преминали сте през различни административни нива, които обхваща здравеопазването. Защо избрахте МБАЛ „Сърце и Мозък”?

  Майка ми и баща ми бяха лекари и беше нормално аз да наследя любовта им към медицината. С цялата си дейност, включително и като лекар- невролог, смятам, че приживе те се гордееха с постигнатото от мен. Администрацията, бюрокрацията са все още недолюбвани думи от всички нас, но те са изключително необходими, това са правила, норми, превенция на грешки и пропуски. Това ме накара да се насоча към административна дейност, да я опозная отвътре и с каквото и където мога, да помогна тя да се превърне в партньор на хората и на другите институции в здравеопазването. За мен бе нещо ново, нещо непознато и с възможност да се реализирам в различни сфери на системата на здравеопазване в нашата страна. Навсякъде научих много, навсякъде допринесох по нещо в чисто практически аспект. Защо избрах МБАЛ „Сърце и Мозък”– Бургас? Отговорите са много! Обичам морето, харесвам много Бургас и смятам, че дълго време хората от региона страдаха от недостатъчна, като количество и качество, медицинска помощ. През последните години започна процес на промяна в положителна посока – стабилизиране на областната държавна болница, налице са добре работещи частни лечебни заведения, открит бе медицински факултет в града, направи се първа копка на модерен онкологичен център. Познавайки организацията на работа и медицинските резултати на едноименната болница в град Плевен, не ми трябваше много време да мисля, за да приема предложението на ръководството за тази позиция. Защо хората от Бургас и от областта да не получават такава високотехнологична медицинска дейност и аз да не съм част от този иновативен проект?

  С какво МБАЛ „Сърце и Мозък” се отличава като модел на работа?

  Не бих казал, че познавам в детайли дейността и модела на работа в другите лечебни заведения за болнична помощ в Бургас, за да направя такова сравнение. В едно съм убеден – за работещите в МБАЛ „Сърце и Мозък” пациентът е в центъра на техните грижи и медицински умения. Това не е клише! Наблюденията, които лично имам от редица други болнични заведения в страната е, че техните ръководители, началниците на клиники и отделения, лекарите и медицинските сестри говорят само за клинични пътеки, недостатъците в здравеопазването, липсата на достатъчно финансиране и т.н. Почти не чувах, че всъщност по тези клинични пътеки крачат хора! Още със запознаването ми с екипа на МБАЛ „Сърце и Мозък” – град Плевен се потвърди първоначалното ми впечатление от културата на работа, възприета вече и в болницата в град Бургас. За мен бе малко странно, как тези лекари, медицински сестри и друг персонал са оставили добре канализираната си работа в другите лечебни заведения на групата, в повечето случаи родните си градове и най-вече семействата си и са избрали да следват идеята, преотстъпвайки знанията и уменията си на хората в друг град, в друга област. И това са висококвалифицирани специалисти в сравнително непренаселена специалност, които всяко държащо на името си лечебно заведение би привлякло. Всеки от екипа е наясно какво очаква пациентът от него, всеки знае и може да изпълнява задълженията, налице са изключително добри болнични условия, необходимото оборудване, както и малък, но добър административен персонал. Не е без значение и фактът, че зад тази болница и другите лечебни заведения стои водеща група в здравеопазването на „Търговска лига“ и „Чайкафарма“, която осигурява сигурност и предвидимост.     

  Какви недостатъци в здравеопазването можете да маркирате в региона?

  Не познавам добре проблемите, още по-малко недостатъците на системата на здравеопазване в региона. Факт е, че доскоро пациентите търсиха възможност да се лекуват в други областни болници, включително и в София. Най-вероятната причина за това е неудовлетвореността на хората от предлаганите медицински услуги. Факт е и че много лекари също напуснаха областта и избраха други градове и други болници, в които да работят. Това крие опасност от сериозна демографска криза в региона. През последните години се случиха редица положителни явления, както в държавния, така и в частния сектор на здравеопазването в областта. Според мен, като регион, все още сме далеч от водещи лечебни заведения в други големи градове на страната, но аз смятам, че с отварянето на вратите на МБАЛ „Сърце и Мозък” в Бургас и предоставянето на комплексна кардиологична помощ от водещи и признати специалисти в тези области, тази тенденция ще се обърне и ние ще бъдем предпочитани и от пациенти, търсещи високоспециализирана медицинска помощ и от други градове в региона. Разчитам и на колегиални и етични отношения с другите лечебни заведения в града. Пример за това е договорът за съвместна дейност между нас и УМБАЛ - Бургас. Нека не забравяме и че Бургас е столица на Южното ни Черноморие, което привлича повече туристи, отколкото Северното. Имаме и подкрепата в лицето на кмета Димитър Николов и управата на града.

  МБАЛ „Сърце и Мозък” дава заявка да се превърне в най-добрия кардиоцентър в Югоизточния регион и Черноморието. Как ще реализирате тази цел?

  Съдейки по резултатите и отношението на хората, дейността на МБАЛ „Сърце и Мозък” – град Плевен, не давам заявка, а както аз, така и перфектните ни специалисти, които работят в Бургас, сме убедени, че това ще бъде постигнато в следващите няколко месеца. Първите дни от нашата работа показват точно това. Значителна част от работещите преди в това лечебно заведение предпочетоха да се присъединят към нас. Те са много качествени и достойни хора. Разбира се, всяко лечебно заведение има свои правила, алгоритми и процедури на работа. Възможно е това да е малко стряскащо сега в началото и затова ние командировахме водещите ни началници на клиники като проф. Данов по кардиохирургия и доц. Димитров по кардиология . Цялата верига работи по утвърдени, единни стандарти, насочени единствено към възстановяване здравето на пациента. Част от тази задача е и моя отговорност – да превърна администрацията в незабележима, но перфектно работеща част от цялостния лечебен процес. Пациентът първо се среща с хората от администрацията ни, работещите на регистратурата и това е първото впечатление, което те придобиват за нас. Едва след това те срещат лекарите и медицинския персонал, но администрацията е тази, която осигурява всичко, свързано с лечението и престоя в болницата. И там ние няма да допуснем пропуск или отклонение от най-високото качество. Зад нас стоят множество хора, които се грижат да не се допусне липса на определени лекарства, което да възпрепятства ежедневната висококвалифицирана работа на медицински персонал. Сигурен съм, че пациентите, излизайки от нашата болница, ще си кажат „Имало и такава болница”, а персоналът всеки ден ще си казва „Можело е и така да се работи”!

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Трябва ли да се застроява по Черноморието?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.