Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:08Четвъртък

  27 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  Актьорът има нужда от смисъл

  Когато заставах до Мастера имах усещането, че плувам с огромен син кит в океана

  19-01-2020 0 839

  Никола Парашкевов:
  Снимка: Борислав Пенков
  Интервю на Димитър Илиев

  Никола Парашкевов е роден на 1 март 1989 година в Бургас. Зодия „Риби”. Завършва Немска езикова гимназия. През 2012 година завършва НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов. От 7 години е на щат в бургаския театър. От световните драматурзи предпочита Шекспир, от българските Йордан Радичков. Чете стиховете на Петя Дубарова и Райне Мария Рилке. Владее немски и английски. Тренирал е карате. Играе волейбол, тенис на маса. Последната му страст е боксът. През този сезон зрителите могат да го гледат в „Призраци” на Ибсен, „Гераците” на Елин  Пелин, „Умопомрачение” на Бобрик и първата премиера за новата година „Милионерът” на Йордан Йовков. С голям успех преминава спектакъла за деца и възрастни „Приказка за калпаците от Панчо Панчев, където изпълнява ролята на четиримата близнаци.

  - Роден сте в Бургас в зората на демокрацията. Свободен човек ли сте днес, г-н Парашкевов?

  - Това е добър въпрос, но ще бъда кратък. Много хора, които сега са на 50-60 години са вярвали, че нещо ще се промени, но са оставали излъгани. А дали човек е свободен по време на демокрация, или в режим е въпрос на личен избор. През тези години разбрах едно  - човек никога не е абсолютно свободен. Както е казал Ремарк, и преходът е вечен.

  - Как Ви се отразиха първите седем години в театъра, доволен ли сте от прохождането?

  - За седем години получих страшно много и като роли, и като професионализъм, а доколко се е получило, зависи от материала. Надявам се да мога да върна поне половината на театъра, от това, което съм получил.

  - Винаги една кратка равносметка никога не е излишна. От 17 роли досега колко от тях смятате за успешни?

  - Благодаря Ви за точната статистика. Вижте, във всяка роля трябва да се търси това, което обичаш. Почти всичко съм играл с удоволствие, но колко от ролите са успешни, това трябва да каже публиката. Лично за мен успешните роли са по-малко от половината. Аз съм самокритичен. (Смее се).

  - Всяка роля носи своите вълнения. Какво изпитвате винаги преди излизането на сцена?

  - Винаги сценичната треска е на първо място. Има много пеперуди в корема. Ако няма вълнение, няма смисъл от това, което правиш.

  - Кои са най-точните Ви критици?

  - След като живея и играя в родния си град, за мен е важно мнението на родителите, те си ме знаят. Идват на всяка премиера. Само като погледна очите им и ми става ясно дали са доволни, или не.

  - От какво се нуждае младият актьор днес, за да бъде сигурен в това, което прави?

  - Не ми се говори за финансовата страна на въпроса. Ако някой си мисли, че ще забогатее от театъра…. не, че не може, но в така построената държавна система актьорът се нуждае от смисъла. Имам нужда да работя със смислени режисьори, да усетя сблъсъка с публиката, как се променя – театърът трябва да буди, да е адекватен на обществените проблеми, но в никакъв  случай да не се забърква с политика. Обществото така или иначе има наболели проблеми, които трябва да се адресират.

  - Работата с режисьора обогатява ли Ви професионално?

  - Да! Дори когато съм работил по няколко пъти както беше с Богдан Петканин. Всеки път откривам нещо ново. Когато режисьорът е интересен, стойностен и има какво да открие всеки път – няма как това да не те обогатява.

  - Има ли пиеса, която силно желаете да влезе в репертоара на театъра?

  - Играе ми се в пиесите на Пинтър, на Мартин Макдона. Въпрос на време.

  - През този сезон играете в „Умопомрачените” заедно с Койна Русева и Асен Блатечки. Това дава ли по-голямо самочувствие?

  - Не знам дали точната дума е самочувствие, но ми доставя удоволствие. За първи път играя с двамата. Те са големи професионалисти. Приятно е да се партнира с тях. Много са опитни, не спират да играят и са като машини.

  - Другият Ваш партньор е Никол Карабинова, най-младата актриса в бургаския театър …

  - Да! С Никол си партнираме и в „Гераците”. В нея има голям потенциал. Ще продължи да се развива.

  - Разчитам на чувството Ви за хумор. Ако в един и същи час Ви се случи да имате представление и среща с гадже, как ще постъпите?

  - Е… как, ще я поканя на представление, ще дойде да ме гледа и след това срещата. Не трябва да се правят компромиси  с любовта, както на сцената, така и в живота. (Смее се).

  - Кипите от енергия, винаги ли я използвате в правилната посока?

  - Не! Понякога се разпилявам, но гледам да се канализирам. (Смее се).

  - Кой е любимият Ви спорт и остава ли Ви време?

  - Не е само един. В момента тренирам бокс и където искат да ме бият, отивам. (Смее се).

  - От какво не Ви пука?

  - Не че не ми пука, но гледам да загърбя простотията, завистта… честно казано, не ми пука за парите. Знам, че са важни, знам, че трябва да се изкарват, за да имаш дом, семейство, но никога не са ме впечатлявали … не знам…

  - Ако някога се случи нещо непредвидено, с какво бихте заменили театъра?

  - Всичко е възможно. Случва се на много хора, които по една или друга причина не могат да се реализират. И, ако не дай си, Боже, това стане, със сигурност ще потърся креативна работа, която постоянно да е свързана с хора, с движение. Американците казват: „Мъжът трябва да прави това, което е необходимо. Мисля, че винаги ще го правя. Каквото и да се случи, дори и с цената да загърбя себе си.

  - Интересувате ли се от политика и доколко тя помага на актьора?

  - Не само актьорите. Всеки трябва да се интересува от политика. Всеки да мисли и да вижда какво се случва. Ако всеки е с ясна гражданска позиция, единствено тогава може нещо да се подобри. Хората продължават да губят вяра. Зависи само от нас. Бездействието със сигурност няма да помогне.

  - Като всеки млад човек, какво предпочитате днес – повече интернет информация, или повече книги в библиотеката?

  - Информацията ни залива отвсякъде. Живеем във век на модерните технологии, но човек трябва да умее и да отсява. Ето защо предпочитам и хубавата книга. Обичам да чета. Книгата ще си остане единственият светъл прозорец към света.

  - Неотдавна ни напусна Стефан Данаилов. Кое е това, което няма да забравите от неговите съвети на човек и преподавател?

  - Спомням си, че по време на една репетиция той извика от салона: „Никола, защо закъсня, по любов ли беше?“. Аз само кимнах с глава. Той продължи: „Е, … по-уважителна причина от това не бях чувал. Хайде, пий едно кафе и да започваме“. И след малко отново се обади: „И театърът е любов, моето момче. Всичко трябва да се прави с любов, иначе защо ще ми ставате артисти. Няма смисъл“…  Благодарен съм на съдбата, че ме срещна с него. Усещането да стоиш до него беше все едно да плуваш с огромен син кит в океана.

  - На кого се доверявате?

  - В театъра уважавам хората, които са професионалисти. Изслушвам мнението на всеки, но вземам само това, което ми помага.

  - А в живота?

  - На родителите, на сестра ми, но най-вече се доверявам на себе си. На това, което усещам и виждам, че е правилно.

  - Продължете изречението – в театъра винаги ще защитавам …

  - Ще защитавам идеята, с която съм се захванал.

  - И в края, споделете това, което най-много Ви се иска?

  - О,.. давате ми пълна свобода … добре… нека да помисля…

  Вижте, убеден съм, че театърът ще става все по-търсен от публиката и в бъдеще. Ето защо не съм против да има и спектакли за по-широк кръг от посетители, но ми се иска да призова колегите да имаме по-голямо чувство за отговорност към хората, дошли да ни гледат. Иначе мисията ни няма да има смисъл. Трябва да сме критични, да отказваме, да налагаме своето естетическо мнение, за да може театърът да бъде на ниво и да създава това, което се доближава до голямото изкуство, а резултатът никога не е сигурен. Важно е обаче да се върви с правилната нагласа.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.