Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

   

  17:17Неделя

  05 Април 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  70 години, коренът събира айтозлии в София

  11-02-2019 0 2313

  Снимка: НП

  Юбилейната среща в столицата на 200 земляци

   

  На 70-а юбилейна среща се събраха столичните айтозлии в София на 8 февруари 2019 година. Събитието откри адв. д-р Мария Петрова - председател на Земляческо дружество „Трите братя". „Тази среща е по-специална, тя е юбилейна. Признавам си, че доста често се налага да говоря пред много хора и почти никога не се вълнувам, толкова, колкото когато ми се налага да говоря пред близки. Чувствам се един от Вас и чувствам всеки от Вас изключително близък. И се замислих, каква е идеята в продължение на 70 години хора, за които единственото свързващо звено е техният град, да се събират?! Значи, свързващото звено, извън града, в който пребиваваме и живеем, е нещо друго.

  Това е коренът, който ни свързва. И ако едни хора се събират в продължение на 70 години, те са нещо повече от съграждани. И като са нещо повече от съграждани - те са семейство, те са хора, между които кръвта говори, и са хора, на които винаги може да се разчита. Искам да благодаря на всеки от Вас лично, за това, че винаги можем да разчитаме едни на други. За поредна година искам да благодаря на кмета Васил Едрев и общинските представители, че и на тях винаги можем да разчитаме. И понеже срещата е юбилейна, тази вечер искам да дам микрофона на колкото се може по-голяма част от Вас, защото вярвам, че всеки има какво да сподели и да разкаже за родния Айтос и да каже каква е причината да идва всяка година тук, на земляческите ни срещи. На тези, които не успяват да идват, надявам се ще разкажете и ще ги доведете, за да ставаме в годините все повече и повече," заяви в препълнената зала на „Клуб КООП" на столичната улица „Г.С. Раковски" № 99.

  Д-р Петрова и винаги усмихнатият Ивайло бяха главните организатори на срещата. Младите айтозлии, които ръководят земляческата дружба, доказаха, че не е невъзможно да събереш заедно близо 200 земляци в един град с над 1.3 млн. жители. Няма ги вече част от доайените, присъствали на първите землячески срещи в София, дружеството видимо се подмладява. А с личен семеен пример председателката показа виждането си за приемствеността на 70-годишната традиция. Д-р Петрова дойде на срещата не само със своите родители и съпруга си, но и с малката си щерка и двумесечния си син Петър.

  С трите си прекрасни момиченца в залата бяха и наследниците на д-р Шабан Муталибов - дъщерята д-р Зенегюл Шабан и зет му д-р Акиф Шабан, един от ръководителите на „Инвазивна кардиология" във ВМА-София. До тях усмихнати седяха  синът му д-р Севгин Муталибов с младата си съпруга, дипломиран юрист. Стоматологичният кабинет на д-р Муталибов в столицата е на знаковия булевард „Дондуков", научи още „Народен приятел“.

  Един от редовните участници в софияските срещи - Димитър Савов, за съжаление не успя да присъства, повален от грип, но по телефона поздрави айтозлии сърдечно. Савов е едно от знаковите имена за Айтос от началото на 70-те години на миналия век, бил е техническият ръководител и е трасирал пътищата към населените места в общината.

  На айтоската вечер в София за първи път с баща си - общинския съветник Ружди Ахмед, дойде и младият Тайфун Ружди Ахмед, студент в София, в специалността „Инженерен дизайн". Баща и син споделиха с айтозлии новината, че по-малкият брат - Октай Ружди е на Международния турнир в Благоевград „Петко Сираков"- първият световен шампион по борба на България. От Благоевград Октай се завръща с бронзов медал, само шампионът на Грузия успял да пребори нашето момче. Семейство Ахмед съобщиха още за „Народен приятел“, че в началото на месец март тази година на Октай му предстои участие в най-силното състезание на стария континент - Европейското първенство по свободна борба в Нови сад, Сърбия.

  Кметът Васил Едрев беше приятно изненадан от присъствието на десетки млади айтозлии. Той честити на д-р Петрова появата на бял свят на малкия Петър, поздрави я за организаторския й талант и за многобройните й медийни изяви. "Радвам се да видя в сърцето на София толкова много земляци. И знам, че айтозлии в столицата са многократно повече от присъстващите в тази зала. Да сте живи и здрави! И да помните айтоския си корен! Позволете ми първо да благодаря на д-р Мария Петрова. Това момиче се оказа истински боец. Всяка година тя успява да събере на тези срещи все повече айтозлии и все повече млади хора. Искам да й честитя сина, и да я поздравя за изключително професионалните й изяви по телевизиите и в печатните медии. Благодаря на д-р Петрова за привързаността към Айтос! И от свое, и от Ваше име да й кажа: Гордеем се с Вас д-р Петрова!", каза още градоначалникът и разказа накратко новините от Айтос. Земляците сърдечно го поздравиха за новата визия на парк „Славеева река", по-възрастните признаха, че не помнят подобни промени да са се случвали там от десетилетия.

  От името на земляците д-р Петрова предложи на председателя на Общински съвет - Айтос Красимир Енчев, с приза почетен гражданин на Айтос да бъде удостоен академик Никола Саботинов, дългогодишен председател на Българската академия на науките. И докато Джина Иванова от „Трамвай номер 5" веселеше земляците, както винаги енергично и с широка усмивка, в залата влетя най-известният айтоски зет Хайгашот Агасян, този път без чаровната Мари, заради грипа. Хайго пя соло и в дует с Джина, сърдечно поздрави земляците и даде тон за танците.  Не танцува, но дълго разговаря с приятелите си от Айтос, проф. д-р Джингиз Хаков, дългогодишен член на БАН. В продължение на половин век, само на една-две срещи не е присъствал, призна професорът, който всяка година чака сбирките с нетърпение. И както винаги, изпрати сърдечни поздрави до всички близки и познати в родния град.

  Малката дъщеря на Панайот Которов беше в красивата компания на млади айтоски дами, повечето от тях признаха, че идват за първи път на срещата. Редовните участници Тодор Демирков и Валентин Хараламбов пък споделяха маса с младите наследници на айтоските фамилии Узунови, Манолови, Дарачеви и Демиркови.

  Сред земляците бяха и двете дъщери на екскмета Борис Щерев. По-малката от тях, Светла Илиева, сподели с кмета идеята си да бъде написана история на баскетбола в Айтос. Илиева предала солиден архив и снимки от историята на любимия спорт на семейство Гугалови - Илияна и Радостин, които ще съдействат книгата да види бял свят. Кметът, който също е бил баскетболист, обеща категорична подкрепа и съдействие.

  Да, поколенията се сменят, а младите от родния град търсят своята айтоска среда в столицата. Двигател на тези процеси е и чаровната председателка, която искрено се надява младите хора да постигнат успехите на старото поколение айтозлии в столицата. „Определено е имало хора със завидни биографии и постижения - генерали, професори, академици, министри. Имало е хора, които в годините са държали здрава връзката помежду си и са помагали на Айтос. Вярвам, че днешните млади айтозлии ще продължат тази хубава традиция и ще бъдат успешни", каза още за „Народен приятел“ д-р Петрова. И всички са убедени, че тя ще работи, за има една сплотена айтоска общност в столицата, която не само заедно се весели, но и си помага.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Колко още ще издържите под карантина?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  [email protected], [email protected]

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  [email protected]

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: [email protected]

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: [email protected]

  За връзка с репортерите: [email protected]

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.