Вторник, 21 Май 2024
    
Общество

Жители на Поморие с подкрепа за епископ Йеротей

  10.05.2024 11:12  
 Жители на Поморие с  подкрепа за епископ Йеротей

 

Жители на Поморие излязоха с отворено писмо и изразиха подкрепа за епископ Йеротей. Те са дълбоко разочаровани от това, че той е изключен от списъка за избор на Сливенски митрополит, койтот ще се проведе на 19 май.

„Помним еп. Иеротей още като послушник, когато дойде в манастира през 2003 г. Две години по-късно бе назначен за игумен на обителта, към което си задължение, смеем да твърдим, се отнесе с изключителна отговорност и посветеност. За изминалите години под неговото вещо ръководство бе извършен основен ремонт на църквата и камбанарията, както и възстановителни и укрепителни дейности в манастирското килийно крило, смениха се портите, облагороди се двора на манастира. Към манастирското крило беше открита музейна сбирка с църковни светини, в която монах Сергий изнасяше беседи пред посетителите. Дядо Иеротей се грижеше не само за своята обител – по негова инициатива бе построена църквата в с. Александрово, общ. Поморие“, пишат миряните. Те изброяват всички  положителни дейности, които той е извършил и по този начин вдигнал авторитета на църквата-като  детски лагери, семинари, часове по вероучение, дарявал е средства за бежанци.

„Всяка година заедно с митр. Йоаникий игумен Иеротей откриваше международния фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть“, който се провежда в града ни вече двадесет години, а след кончината на владиката нашият епископ продължи това участие. Той бе почетен гост на всички събития, свързани с национални и регионални празници, редом до читалищни деятели, учители, просветители, близо до всички, които имат нужда от неговия пастирски благослов и съдействие. Защото сам той с присъствието, думите и делата си внушаваше, че икономическото и стопанското развитие на града не може и не бива да се случва без духовното“, пишат още жителите на Поморие и завършват: „Твърдо вярваме, че еп. Иеротей е достоен за митрополитския престол на овдовялата Сливенска епархия, на която посвети десет плодотворни години на активно епископско служение. Искрено страдаме от опитите да се опетни името му, тъй като за изминалите двадесет години в Поморие ние видяхме от него само добро. И като негови духовни чеда изразяваме дълбоката си и сърдечна признателност за благодатната му богослужба в град Поморие“.


Анкета

Мнения

Мнения
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката, заяви зам.-министърът на образованието
  20.05.2024 08:46      

Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката", заяви зам.-министърът на