Неделя, 19 Май 2024
    
Любопитно

5 начина, по които се празнува Гергьовден по света

  06.05.2024 13:12  
5 начина, по които  се празнува  Гергьовден по света

 

 

Въпреки че може да не се изненадате да научите, че Свети Георги не е само покровителят на България, може да се шокирате, когато разберете колко международен покровител е наистина светецът. От Европа до Африка и дори Азия, Гергьовден е огромен празник за много страни и култури по света.

От печене на цяло агне в чест на покровителя на овчарите до конна езда, ето пет начина, по които Свети Георги се празнува по целия свят.

 

 

1. България

 

Честван на 6 май, официалният празник е един от най-почитаните дни в народния календар. За много българи Гергьовден се празнува със смесица от стари и нови традиции. В цялата страна се провеждат военни паради, а семействата пренасят в жертва агне в чест на светеца-покровител.

Магията и древните суеверия също играят голяма роля в празника на Гергьовден в България, като някои езически ритуали се смесват с по-модерните християнски. Той е денят на късмета и се смята, че на този ден е възможно да се развалят зли магии. Също така се вярва, че Свети Георги благославя утринната роса на този ден, така че не се изненадвайте, ако намерите хора, които мият ръцете и лицата си в сутрешните капчици.

 

2. Англия

 

Издигайки се до популярност като покровител на Англия през периода на Тюдорите, Денят на Свети Георги обикновено се празнува в Англия всяка година на 23 април. Преди обединението на Англия и Шотландия през 1707 г. Денят на Свети Георги беше там заедно с Коледа и Великден по отношение на важността му за англичаните. След обединението обаче популярността на светеца-покровител намаля и неговият ден, въпреки че все още се пази, вече не е значима дата в календара.

Въпреки този спад, тържествата все още се провеждат ежегодно в цяла Англия, за да почетат светеца и да подкрепят някои от най-добрите и странни английски традиции.

 

3. Испания

 

Свети Георги е обявен за покровител на няколко испански общини, след като крал Петър I от Арагон спечели битката при Алкораз. Според легендата християнската армия била значително превъзхождана и шансовете им срещу обсадените маври не били обнадеждаващи. Въпреки това, когато Свети Георги се явил пред християнската армия, те били ободрени и вдъхновени в своята свята мисия.

Оттогава всеки регион е разработил свои собствени уникални начини за почитане на светеца-покровител. В старото кралство Арагон в северната част на Испания 23 април се смята за празник в чест на победата. Други региони в цялата страна празнуват с паради с костюми и възстановки, разказващи историите за това как Свети Георги по подобен начин е помогнал на други християнски армии в цялата страна в най-тежкия им момент, като ги е довел до победа над маврите. В Каталуния тържествата са подобни на тези, наблюдавани на Свети Валентин, влюбени, които си разменят червени рози и книги.

 

4. Германия

 

В германската провинция Бавария Гергьовден също се празнува на 23 април с Georgiritt (George's Ride). Конете и фургоните са украсени с ярки цветове и парадират около местните църкви, докато се провежда служба, която благославя както конете, така и ездачите. След като църковната служба приключи, празненствата продължават, като ездачите участват в различни видове състезания.

 

5. Бразилия

 

Подобно на Германия, Бразилия празнува Деня на Свети Георги на кон, за да почете светеца-покровител на кавалерията на бразилската армия. Честванията започват в Рио де Жанейро в 15:00 часа с момент на поклонение на Светото причастие. След това време на молитва и размисъл започват празненствата със светлинни шоута, фойерверки и литургия, която се провежда в 5 сутринта.