Събота, 04 Май 2024
    
Бургас

Днес е Световен ден на книгата и авторското право

  23.04.2024 10:05  
Днес е Световен ден на книгата и авторското право

 

23 април е Световен ден на книгата и авторското право. Денят се чества от 1995 г. в чест на Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега, починали на същия ден през 1616 г. Това е и деня на раждането или смъртта на такива известни автори като Морис Дрюон, X. Лакснесс, Дж. Пла и Мануел Мехиа Валехо.

Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва по решение на ЮНЕСКО от ноември 1995 г. За дата е избран 23 април.

Световният ден на книгата и авторското право е посветен на всички четящи и се прави с цел популяризиране на четенето, книгоиздаването и авторското право.

С честването на такъв ден ЮНЕСКО се опитва да насърчи колкото се може повече млади хора да открият удоволствието от четенето, като едновременно с това покажат уважението си към незаменимия принос на онези, които стоят зад направата на всяка книга.

От 2001 г. до днес всяка година на тази дата се определя един град, който да бъде Световна столица на книгата в продължение на една година. За 2024 г. книжната столица на света ще бъде Страсбург, Франция, който днес приема титлата от Акра, Гана. Това ще се случи на официална церемония, след която ще стартира т.нар. Голямо четене на площад "Шато". До края на април в Страсбург ще бъдат отворени около сто частни и оществени места за четене.

"Четем нашия свят" е темата, която френският град е избрал за водеща, докато е Световна столица на книгата.


Анкета