Петък, 03 Май 2024
    
Бургас Спорт

Прехвърлят горещия картоф за парите в бургаския спорт на спецове от НСА

  22.04.2024 16:00  
Прехвърлят горещия картоф за парите в бургаския спорт на спецове от НСА

Правила. Ресорната комисия към местния парламент ще настоява за конкретни критерии в наредбата за финансирането му

 

Георги РУСИНОВ

 

Специалисти от НСА да подготвят Наредбата за финансиране на спорта в Бургас. С такова предложение излезе Спортната комисия към Общински съвет – Бургас. Единият от членовете ѝ – Явор Костов, заяви пред колегите си, че е се свързал с двама експерти от НСА, които се занимават именно с подготовката на нормативни актове.

Темата с финансирането е горещ картоф от много дълго време в Бургас, но тази година ескалира с протестно писмо, подписано от 24 клуба, с което настояха за промяна в наредбата. Клубовете поискаха конкретни критерии за представителност и повече бонуси за постиженията в индивидуалните спортове. Заместник-кметът Манол Тодоров обеща, че по наредбите ще се работи, Комисията по спорт също се ангажира.

На заседанието стана ясно, че едната е почти готова – тази за спортния календар. По-тежката е тази с финансирането. Костов заяви на колегите си, че на специалистите от НСА им направило впечатление, че Община Бургас финансира най-много спорта в България. Други общини отдавали единствено базите без пари.

В предварителния разговор станало ясно, че в една нова наредба може да се отделят в отделни графи отборните и индивидуалните спортове и на олимпийски и неолимпийски спортове. Двамата експерти са готови да се ангажират на граждански договор като ще дадат определен срок за изготвяне, ще се съобразят с исканията, както на комисията, така и на клубовете. Всичко ще бъде заложено с конкретни параметри.

Иван Станев каза, че не звучи лошо, но като всяко ново нещо ще има подводни камъни. И тъй като Бургас усилено развива масовия спорт, той добави, че в НСА няма масов спорт, има високо спортно майсторство. Колегата му все пак настоя, че и масовият спорт ще се вземе предвид.

Председателят на комисията Красимир Калудов на свой ред добави, че трябва да се реши дали Бургас ще създава шампиони, или ще продължи да развива масовостта. По думите му „този балон ще се спука рано или късно“. Станев отговори, че каквато и наредба да се направи, винаги ще има недоволни. Тук началникът на отдел „Спорт“ Веселина Деведжиева припомни, че и предишни председатели на спортни комисии са променяли основно наредбата, но винаги някои клубове считат, че други взимат повече и се стига до правене на нови правила за финансиране.

Тодор Йосифов призова колегите си да подкрепят предложението и да дадат шанс на специалистите да изготвят новите текстове. Той добави, че в крайна сметка не е гаранция, че ще се хареса на всички общински съветници, когато дойде време да се гласува. Според него обаче е важно за масовостта наистина да има критерии.

Заместник-кметът Манол Тодоров взе думата и каза, че с всички недоволни клубове, с които е говорил, без да се познават с експертите от НСА, са му обърнали внимание точно на коментираното в заседанието. Така, че той не вижда проблем да се ползват услугите на външни консултанти, които да работят по готова концепция от това какво искат клубовете и комисията. Според него е редно да се разделят още в началото масовият спорт и професионалния спорт с отделни критерии всеки за себе си. Тодоров припомни също така, че е много важно за клубовете да има конкретни критерии за представителност. Нелоша идея според него, която недоволните са предложили, е да има обществен съвет по спорта към кмета, както има такъв за туризма.

Заместник-кметът предложи да се направи една среща с консултантите, на която да се обсъдят подробно всички тези неща. Комисията гласува да упълномощи Костов да направи последващия контакт с експертите от НСА и да представи пред председателя на Общински съвет – Бургас Михаил Хаджиянев искане за финансиране за сключване на граждански договори с тях.


Анкета