Петък, 03 Май 2024
    
Бургас

120 ученици от страната решават задачи по лингвистика в Бургас

  20.04.2024 11:17  
120 ученици от страната  решават задачи по лингвистика в Бургас

 

В следващите два дни Бургас приема Националната олимпиада по лингвистика. 120 ученици от VIII до XII клас ще премерят сили в съревнованието, а негов домакин е ППМГ „Акад. Никола Обрешков“. Тази вечер форумът бе официално открит в Експозиционен център „Флора“.

„Възхищавам се на труда и таланта ви. Лингвистиката е все по-важен инструмент за развитие на света и технологиите, които подобряват живота ни. Откривайки структури и семиотични зависимости, вие създавате предпоставките за нови постижения и на генеративния изкуствен интелект, който се основава на такъв тип математически езикови модели. Надявам се, скоро лауреатите на олимпиадата по лингвистика да бъдат сред върховите учени, които ще създават иновации на световно ниво“, сподели зам.-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Михаил Ненов и връчи поздравителния адрес от кмета Димитър Николов.

Поздрави отправи от името на началника на РУО-Бургас Петя Петрова отправи и Димитринка Стоянова – експерт по математически науки в РУО-Бургас.

Ученици поздравиха гостите на събитието с музикални и танцови изпълнения, след което доц. Д-р Иван Держански – председател на Националната комисия по провеждане и оценяване на олимпиадата запозна състезателите с регламента на олимпиадата в двата състезателни дни.

Олимпиадата по лингвистика представлява ученическо състезание по решаване на самодостатъчни лингвистични задачи, предполагащи запознанство с основните понятия от езикознанието и математиката само в рамките на училищната програма (български език, чужди езици, математика), разширената/допълнителната подготовка и извънкласната работа по лингвистика, както и обща култура.

Днес  от 09:00 до 13:00 часа се провежда  индивидуалното състезание в сградата на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“. На него участниците решават тема от три задачи. Времето за работа е 4 часа. Състезанието е анонимно. Веднага след това, в 14:30 часа състезателите ще се включат в Сити тур „Бургас и неговите забележителности“.

На следващия ден, 21 април /неделя/, от 08:30 часа ще се състои отборното състезание. За него състезателите съставят отбори от по 3 или 4 души (според указанията на журито), които работят съвместно върху една тема. Времето за работа е от 2 до 3 часа (отново според указанията на журито). Работите не са анонимни.

След края на състезанието журито проверява работите. Резултатите от двете състезания се съобщават на закриването на олимпиадата –  в 12:00 часа в зала „Георги Баев“ на Културен център „Морско казино“, където на победителите се връчват индивидуални грамоти и/или награди, като класирането на учениците е отделно за всеки клас.

На откриването на Националната олимпиада по лингвистика присъстваха още Калина Дамянова – експерт от МОН,  Соня Димова – зам.-директор на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, доц. Д-р Иван Держански – председател на националната комисия по провеждане на олимпиадата и др.


Анкета