Четвъртък, 02 Май 2024
    
Бургас

Най-големият фестивал за Лего роботика събира 120 участници от 17 населени места в Бургас

  19.04.2024 14:29  
Най-големият фестивал за Лего роботика събира 120 участници от 17 населени места в Бургас

 

 

Дона МИТЕВА

Община Бургас ще финансира отбора – първенец във FIRST LEGO League Challe за участие другия месец  на Европейското първенство в Норвегия.

Утре стартира най-големия фестивал за лего роботика в света в Бургас. Той ще събере 120 участници, събрани в 24 отбора от 17 населени места. Те ще дойдат в Бургас, заедно със своите ръководители.

Това стана ясно на нарочната пресконференция, която дадоха Михаил Ненов, зам.-кмет по „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“, Станимир Апостолов, зам.- кмет по „Финанси, бюджет и икономика“ и Валентина Венкова, експерт внедряване на LEGO® Education от Центъра за творческо обучение.

Експертно жури от съдии и рефери ще има крайната дума за това кой отбор ще се класира за Европейското състезание в Бодьо, Норвегия, в средата на май.

„Това е най-голямото в света състезание по роботика, като нашата амбиция да стене ежегоден този фестивал в Бургас, като се разрасне и като регионален – Балкански“, подчерта Михаил Ненов, допълвайки, че последните години STEM образованието навлиза и е актуално, а фестивалът по роботика дава възможност за развитие на уменията за работа в екип, творческо мислене, креотивност, да не се страхуват да грешат и още редица качества, които след време ще са много важни за тяхната реализация.

"Форумът е изява не само на технологичните умения, но и да създават по-добър свят“, подчерта Ненов, давайки пример, че темата миналата година на фестивала е била „Устойчива зелена енергия“, а тази година е „Шесьовър“ или „Kак науката и технологиите ни помагат да създаваме, разпространяваме и споделяме различни интереси, хобита и изкуства“.

Освен състезанието, събитието включва и изложбена част – Зона Експо, в която посетителите ще могат да разгледат различни щандове на най-големите школи по роботика. В тях ще могат да видят официални и кастъм модели и роботи на клубове на български колекционери на LEGO, разработки и програми на академии и клубове по роботика в България от средното и висшето образование, разработки на бизнес организации в сферата на технологиите и иновациите и продукти на LEGO Education и FIRST LEGO League и др.

„Повече от 200 човека ще се съберат утре в Бургас, а фестивалът се провежда в 110 страни и има милиони почитатели, защото се развиват всестранни умения, като се започне от меките умения, премине се  през създаването на иновативен продукт, където значение има и самият дизайн, а екипите изпълняват мисии по роботика“, обясни Велкова. Участниците са разделени в три възрастови групи.

Бургас участва с два отбора  единият е от ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“, а другият от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника.

Фестивалът се организира от Центъра за творческо обучение в партньорство с Община Бургас и Бургаския свободен университет.

Ученици от трети, четвърти и пети клас на ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“ представиха пред присъстващите своите проекти.