Понеделник, 29 Апр 2024
    
Общество

Поругаха гроба на патриарх Неофит

  16.04.2024 11:34  
Поругаха гроба на патриарх Неофит

Неизвестни са поругали и осквернили гроба на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя", съобщиха от Българската патриаршия.

Кръстът е изваден от гроба и част от него е счупена, както и част от мрамора, обграждащ гроба на упокоилия се предстоятел на БПЦ.

Органите на реда са уведомени за случая и се предприемат действия по издирването на извършителите. 

На 21 април (неделя) в храм "Св. Неделя" ще бъде отслужена Заупокойна света Литургия и панихида по повод 40 дни от кончината на Българския патриарх Неофит. 

На 16 март България изпрати в последния му земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.  

На заседанието на 19 март на Светия синод за наместник-председател на Светия синод на БПЦ-БП единодушно беше избран Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий. В същия ден Светият синод реши на 30 юни 2024 г. да бъде свикан Патриаршески избирателен църковен събор за избор на нов български патриарх, а на 20 юни тази година да бъде свикано нарочно заседание на Светия синод, на което да бъдат избрани трима епархийски митрополити - кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на изискванията от Устава на Българската православна църква - Българска патриаршия. 

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,