Вторник, 30 Апр 2024
    
Бургас Култура Общество Средец

С благотворителен концерт събират средства за храма в Долно Ябълково

  13.04.2024 10:54  
С благотворителен концерт събират средства за храма в Долно Ябълково

 

История. 132-годишната църква в селото е уникална

Дона МИТЕВА

132-годишната църква в средецкото село Долно Ябълково е във фокуса на красива благотворителна проява. Плановете са тя да се състои навръх големия християнски празник Цветница. От 11 часа се организира благотворителен концерт, в който глас ще извисят Мария Цветкова-Маджарова, Диман Панчев. Към тях се присъединява и цигуларката Димана Панчева. Свои кратки стихове ще прочете завърналата се за малко от Германия Мата Зафирова.

Двигател на идеята да се съберат средства за ремонта на храма е Наска Цветкова, която разказва: „Живея в село Долно Ябълково от 30 години. Впечатли ме църквата с това, че е запазена, за разлика от много други в района, благодарение само и единствено на местното население.

За жалост вече местните почти ги няма и става все по-трудно да се поддържа толкова стар, но красив храм. И понеже най-употребяваният израз е „Няма пари“, реших да организирам един благотворителен концерт и с надеждата да се отзоват повече желаещи да подкрепим тази кауза. Надявам се да напълним църквата и хората да отворят сърцата си.

Това не би станало, ако изпълнителите Мария Цветкова-Маджарова и Диман Панчев – оперни изпълнители, и цигуларката Димана Панчева не се бяха съгласили без да се замислят и да пеят без хонорар, благотворително“.

Идеята е със събраните средства да се ремонтират челата на покрива. Иконостасът и олтарът имат нужда от ремонт, някои места от стените трябва да се освежат. Организаторката на благотворителната кампания подчертава, че не просто трябва да се извърши ремонт, а той така трябва да бъде направен, че всичко трябва да запази автентичния си вид и нищо да не се променя. Освен това църквата има нужда от боядисване на външните стени, а площадката пред храма също е за заливане и изравняване.

„Църквата е построена през 1892 г. изцяло с дарения. Колко мъка е приела и колко радост е споделила през всичките тези години до наши дни. Никой няма да разбере“, разсъждава Наска и продължава: „Няма останали живи от местното население. Но добре, че има хора,  които замениха града със селото. Тук, в Долно Ябълково живеем постоянно 15 човека. През почивните дни идват повече. Общо има 33 домакинства“. Тя не пропуска да отбележи, че концертът се подготвя с благоволението на отец Дамян.

Запитана за това, защо се организира концертът в селото, а не в Бургас или в Средец, оперната певица Мария Цветкова Маджарова коментира, че идеята е и да се види на живо от една страна, красотата на самата църква, а от друга – красотата на природата и забележителностите, които се намират около селото. „Денят е празничен, който желае, може да си направи една красива разходка из природата, да отиде и до Марков камък, който се намира в близост до селото, и да се наслади на концерта“, коментира тя. Към това  Наска Цветкова, нейната майка, добавя: „Надяваме се да дойдат хора от Средец, околните села и тези, които са посещавали селото и то наистина им е харесало. Имаме туристическа дестинация до Големия камък и долмена. Разходка из планината е много предпочитана от туристи“.

Извън темата за предстоящия концерт жената не се  сдържа и изплаква болката си: „Срещаме трудност за почистване на боклука от емигрантите. Тука трябва да се намесят институции от по високо ниво“.

Село Долно Ябълково се намира в падината на Селска река – приток на Факийска река, на 7 км северно от границата с Турция и на 31 км южно от Средец.

Големият камък или по-известен като Марков камък край Долно Ябълково, е древно култово съоръжение. Обектът е описван и често като „Тракийско светилище Големият камък“. Камъкът представлява мегалитен валун с височина 8 метра, който е закрепен върху две други скали, така че под него се образува процеп. На върха на скалата в древни времена са издълбани две продълговати жертвени ямки с формата на стъпки, които според народните поверия се пълнят с лековита вода, които местните хора наричат „очите на Бога“.

Друго предание гласи, че Света Богородица е изпуснала камъка. Божията майка искала да помогне на император Константин в изграждането на крепостната стена на Константинопол и понесла камъни в една престилка. Един от тях изтървала край Долно Ябълково. Сега на мястото ходят жени, които искат рожба, а богородичният скален отломък лекува безплодие.


Общество
Бургас Общество
Общество
Любопитно

Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,