Вторник, 30 Апр 2024
    
Карнобат Общество

След обгазяването с отровни газове: Кабелният завод в Карнобат остава затворен

  10.04.2024 10:56  
След обгазяването с отровни газове: Кабелният завод в Карнобат остава затворен

Втори ден кабелният завод в Карнобат остава затворен, след като 6 жени на 9 април бяха обгазени с отровни газове.

До края на деня трябва да са готови резултатите от пробите на водата в канализационните шахти на територията на производствената база. Водни проби са взети и от шахтата, за която има данни за наличието на високи концентрации на циано и селоводород, предава БНР. 


"В 7:00 часа тази сутрин, когато започва работата на първа смяна пред бариерата на кабелния завод в Карнобат стоеше само охраната. Няма изтичане на опасни вещества показват първите готови резултати на пробите взети от близката река", заяви директорът на Регионална екоинспекция Павел Маринов.

"В момента оценяваме потенциала на риска за околната среда. Очакваме до края на деня да излязат резултатите от изследванията на водните проби в канализационните шахти, за да се види каква е концентрацията и има ли такава. От тук ще си направим изводите къде идва рискът за натравяне на въздуха на цеха", обясни той. 

"Ако се установи умишлено замърсяване на отпадните води с вещества опасни за здравето на хората наказанието по Закон е до 5 години затвор. Районната прокуратура в Бургас е започнала проверка по случая", каза прокурор Мария Маркова.

"Снемат се сведения на лица, иззети са проби от шахтите на производствените бази, разположени на територията на шахтата, от която се установяват високи концентрации на сероводород и циановодород.

Ние сме в съвсем начален етап на извършване на тази проверка като констатираните високи дози, които са дали основание да се възложи тази проверка са данните от 5 април 2024 г. ", поясни тя.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,