Понеделник, 29 Апр 2024
    
Бизнес Несебър

Българи и чужденци пълнят хотелите в Слънчев бряг за празниците

  06.04.2024 17:16  
Българи и чужденци пълнят хотелите в Слънчев бряг за празниците

Ръст. 40% повече ранни резервации за Лято 2024 отчита браншът

 

Георги РУСИНОВ

 

Хотелите в Слънчев бряг отварят врати за гости на 1 май. Тази година това се получава заради сливането на празничните дни покрай Гергьовден и Великден, обясни пред репортер на „Черноморски фар“ хотелиерът и експерт в туризма Елена Андонова.

„За Великден най-много очакваме румънци и българи. Ще има и малка част англичани, които още от май месец започват да идват, тъй като за тях това време вече е топло. Сигурно и доста украински туристи ще пристигнат в тези дни. Голяма част от тях пристигат с автомобили от тези райони, в които не се водят военни действия“, уточни тя.

Андонова е много доволна и от предварителните данни, показващи ръст с 40% на ранните резервации, предвещаващи силен сезон.

„Много засилен интерес имаме от страна на английския пазар. 60% увеличение в ранните резервации се наблюдават при тях. На първо място най-много туристи ще посрещнем от Полша. Ще пристигнат още чехи, украинци, англичани, немци и румънци, но полският и английският пазар са най-голям процент. Нещата засега са положителни. Доста сме радостни от тези прогнози и се надяваме да не се обърка нищо, за да се изпълнят“, заяви хотелиерът.

Според Андонова ще има нужда от работна ръка, тъй като има недостиг на желаещи заетост в туристическия сектор.

„Има глад за работници, да. Около 27 000 души са необходими за Бургаски регион, които да обезпечат сезона. Неслучайно колеги измислиха всякакви, екзотични дори бих казала, варианти за решаване на този проблем. Основата от работниците ще са българи от вътрешността на страната, както и много украинци. Доста колеги, сред които и аз самата, ангажираме бежанци за работа на трудови договори. Специално в моята верига хотели 80% от персонала са украинци“, посочи тя.

Миналогодишният експеримент с наемане на турски персонал това лято едва ли ще се повтори. Хотелиери масово не са успели да преглътнат този горчив хап, става ясно от мнението на бранша.

„С турците не ни се получи добре опитът от миналата година. Доста колеги прибягнахме до вариант с турски персонал, но не се получават добре нещата. При нас пак идват неподготвени кадри. Тези, които се справят, си ги поддържат и работят в Турция. Много малко са колегите, които да са доволни от наети от там работници. Езиковата бариера е голям проблем. И английски даже не говорят“, коментира Андонова.

Отново на метода „проба-грешка“ някои хотелиери тази година ще наемат киргизстанци за персонал.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,