Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас

Рекорден брой младежи дариха кръв, за да спасят живот

  28.03.2024 17:17  
Рекорден брой младежи дариха кръв, за да спасят живот

Иван КРЪСТЕВ

 

Рекорден брой млади кръводарители взеха участие в кампанията на УМБАЛ -Бургас ,,Това не си го правил“. Традиционната акция е предназначена към абитуриенти, а тази година първи бяха 47 дванадесетокласници от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника(ПГМЕЕ), които безкористно дариха от кръвта си.

Те бяха водени от инж. Анна Златанова, която даде личен пример за пореден път. Тя е дарявала кръв над 50 пъти и днес го направи отново, този път редом със своите ученици.

„Първият път, когато дарих кръв, бях съвсем млада учителка, но чувството което изпитах беше много велико. Почувствах се като герой, спасител, месия. Замислих се, че това мое действие е спасило живота на едно детенце, на новородила майка, или на когото и да е. И мислейки си за това, аз продължих да дарявам, за да бъда полезна. И ще продължавам! Всяка година ще идвам със зрелостниците, най-вече за да покажа личен пример“, коментира тя пред репортер на „Черноморски фар“.

Завършващият тази година Николай Кешишев е един от тези, които за първи път даряват кръв.

„На първо място трябва да сме хора. Първоначално се притеснявах, изпотих се, но като видях колко компетентни са лекарите, притеснението се изпари. Бих дарил отново, защото това е здравословно за мен и би могло да бъде животоспасяващо за друг“, сподели той.

Друг дванадесетокласник Стоян Стоянов заяви, че е бил малко притеснен.

„Това ми беше първият път, в който дарявах кръв, затова се чувствах напрегнат и неспокоен. Получих добро отношение от персонала и мисля, че каузата за даряване на кръв е изключително благородна. Мотивацията ми дойде именно от факта, че така помагам на хора в нужда, което ме зарежда“, обясни младежът.

Заедно с тазгодишните абитуриенти беше и студентът Боримир Байчев. Той е завършил Механото миналата година и се е включил в акцията тогава. Желанието да бъде безвъзмезден донор и да помага на хората в нужда остава трайно и до днес Боримир е дарявал кръв вече три пъти.

УМБАЛ-Бургас призовава пълнолетните ученици от училищата да започнат своя живот като възрастни чрез тази благородна изява. Като награда всеки участник получи шоколад, кафе и сертификат за признателност. Кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 г. Един дарител може да спаси живота на трима души.

От болница обясниха, че благодарение на кампанията „Това не си го правил“ броят на младежите, които даряват кръв за първи път в Бургас расте всяка година. Инициативата се провежда за шеста година и вече се утвърди като традиционен начин младите хора в града да отбележат своето завършване по един изключителен начин - като дадат част от себе си, за да живее някой друг.

Кампанията продължава на 2 април, когато в нея ще се включат ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“.