Събота, 27 Апр 2024
    
Общество

Срещите за служебен премиер започнаха: Президентът Радев разговаря с Росен Желязков

  28.03.2024 13:21  
Срещите за служебен премиер започнаха: Президентът Радев разговаря с Росен Желязков

 

За по-късно са предвидени срещи с Димитър Радев и Димитър Главчев

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Държавният глава може да избира от ограничен списък.

Девет са възможностите, след като вчера заместник-омбудсманът Елена Чернева Маркова подаде оставка.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е сред възможности кандидати за служебен премиер, от които президентът може да избира, влезе на обяд на среща с държавния глава на "Дондуков" 2.

По-късно Желязков си тръгна от страничен вход, предаде БНР.

В ранния следобед президентът ще разговаря и с управителя на БНБ Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев, съобщи NOVA.

След връщането на третия мандат от "Има такъв народ" Румен Радев заяви, че ще направи всичко възможно процесът по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен.

"Днес, утре, ако се наложи - и в почивните дни, ще провеждаме срещи. Отложил съм и наситената си международна програма за следващите 10 дни, която включваше посещение на чужд президент и мои официални визити в чужбина", каза държавният глава.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов помоли държавния глава да не избира за служебен премиер нито председателя на парламента Росен Желязков, нито председателя на Сметнаха палата Димитър Главчев, които са излъчени от ГЕРБ.

Председателят на БСП Корнелия Нинова коментира, че очаква избори 2 в 1. Тя смята, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми.