Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас Общество

Отиваме на избори: ИТН върна празна папката с мандата

  28.03.2024 11:39  
Отиваме на избори: ИТН върна празна папката с мандата

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“. Папката прие Ивайло Вълчев, който обаче веднага я върна.

"Благодарим за доверието. Напълно разбираме трудната ситуация, в която ви поставиха с тези напълно ненужни промени в Конституцията. Промени, против които ИТН гласува, но за съжаление в това НС нашите гласове бяха твърде малко, за да можем да ги спрем. Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно. Затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва. Декларирали сме неведнъж, че това управление е порочно, затова трябва да се отиде на избори", заяви Вълчев преди да върне обратно папката с мандата на държавния глава.

На "Дондуков" 2 бяха Станислав Балабанов, Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев.

"Някои определят изборите като хаос и като ненужни, но ние мислим, че те са най-висшата форма на демокрация", подчерта той. И допълни: "Връщаме тази папка, защото това е най-правилното за България. Пожелаваме ви сила и мъдрост и нека оттук-нататък да решават хората", добави Вълчев.

"Един от най-големите пороци на отиващото си управление бе драстичното разминаване", заяви президентът Радев от своя страна.

Той съобщи, че веднага започва среща с всички потенциални министър-председатели за служебен кабинет.

"Днес, утре, ако се наложи и в почивни дни", каза президентът.

След като и трите мандата не бяха изпълнени, предстоят предсрочни парламентарни избори. Държавният глава трябва да насрочи дата за тях.

Вчера "Продължаваме промяната" – "Демократична България" (ПП-ДБ) получиха втория мандат за съставяне на правителство от президента и го върнаха веднага неизпълнен.

Ден по-рано парламентът реши, че първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел приключва неуспешно.

Според Конституцията, ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправителите на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.