Събота, 27 Апр 2024
    
Несебър

От Обзор до Равда: Най-модерното видеонаблюдение в страната разпознава престъпници и при 300 км/ч

  27.03.2024 13:33  
От Обзор до Равда: Най-модерното видеонаблюдение в страната разпознава престъпници и при 300 км/ч

Георги РУСИНОВ

 

Община Несебър е с най-модерната система за видеонаблюдение в страната. 91 камери, разположени от Обзор до Равда засичат автомобили, номера, разпознават лице, метаданни и проследяват маршрути при нужда. И всичко това е възможно при скорости до 300 км/ч. Най-новата придобивка на Районно управление – Несебър е на стойност над половин милион лева и бе представена пред медии от кмета на общината Николай Димитров, директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов и шефът на несебърската полиция – главен комисар Коста Кирязов.

„Община Несебър надгражда в годините и дори всички стари камери са вградени в него. Обхванати са най-важните точки от входовете и изходите на общината, от градската среда. Община Несебър посреща най-много туристи през лятото и тук е съсредоточен много криминален контингент. Затова ние по всякакъв начин, съвместно с полицейското управление, съдействаме за спокойствието на туристите. За нас е удоволствие тази система за видеонаблюдение, която ние сме направили да бъде от полза за всички нас, за да можем лятно време да сме спокойни“, заяви кметът Димитров.

Старши комисар Павлов отбеляза добрата работа между местното управление и полицията в Несебър.

„Назад във времето и към момента общината подпомага изключително много дейността на полицията. През летния сезон управлението в Несебър е може би най-натовареното в цялата страна. Тук има изключително много туристи. Но освен тях има и криминален контингент, който цели извършването на престъпления. Изграденото и надграденото видеонаблюдение ще бъде от изключителна полза, както за охрана на обществения ред, така и за разкриването на престъпления. Даже вече дава резултат като имаме няколко разкрити такива“, коментира той.

Главен комисар Кирязов обясни, че камерите работят 24 часа, 7 дни в седмицата и се следят постоянно от дежурен.

Демонстрирано бе лицево разпознаване чрез въвеждане снимка на лице. Така модерната система засича маршрута на издирвания, който е засечен от камерите.

„Това ще е от значение, защото своевременно при получаване на сигнал за престъпление или нарушаване на обществения ред, дежурният, който ще бъде обучен могат на място да влязат и да ръководят действията на полицейските сили“, заяви шефът на РУ-Несебър.

По сходен начин бе показано и проследяване на автомобил чрез въвеждане на регистрационен номер. Записите от камерите се съхраняват до 2 месеца, което според старши комисар Павлов е достатъчно време. Те са произведени специално за тази поръчка от един от най-големите световни производители на системи за видеонаблюдение и контрол.

„Сървърът е много интелигентен. Работната станция е много важна. Камерите, които наблюдавате предават в реално време, но анализът, който се прави е от най-мощната система, която в България не е инсталирана никога. Сега за пръв път се прави тук – с анализ на лица, с метаданни, разпознаване на автомобили – цвят, марка, моторни и немоторни превозни средства. Много задълбочен анализ може да се направи. Това, което търсиш конкретно можеш да го проследиш от Обзор до Равда. Има възможност за въвеждане на номер на автомобил, който, ако е издирван може да излезе като аларма, когато премине през общината. Същото важи и за издирвани лица и разпознаването им“, обясниха още от несебърската полиция.

Кметът Николай Димитров припомни, че на предходна среща с Прокуратурата са обсъдили възможността един ден несебърската система да се свърже с бургаската.

„Там колегата Димитър Николов също надгражда тяхното видеонаблюдение“, уточни той.

Старши комисар Павлов добави, че идеята е на един етап цялата област да е обезпечена с такива системи, което много ще помогне в работата на полицията.