Неделя, 19 Май 2024
    
Бургас Общество

2023-та година е най-горещата в историята, откакто се изучават климата и времето

  24.03.2024 09:51  
2023-та година е най-горещата в историята, откакто се изучават климата и времето

Във връзка с отбелязване Световният ден на метеорологията, който бе отбелязан вчера,  от Хидрометеорологичната обсерватория в Бургас разпространиха справка за климатичните промени в световен, европейски и местен аспект. Чрез тази справка се подчертава и значимостта на работата на метеоролозите във всяка една точка на земното кълбо.

През 2024 година Световната Метеорологична Организация се възползва от възможността да подчертае своята роля в челните редици на действията в областта на климата.

Избраното мото "На фронтовата линия за въздействие върху климата" е съобразено с факта, че 2023-та година е най-горещата година в историята, откакто се изучават климата и времето – с около +1.45°С по-висока от средната за периода 1850-1900 г. и с +0.17°С по-висока от последната най-топла 2016-та. Средната глобална температура на световния океан е необичайно висока (над 20.5°С) и се свързва с морски горещи вълни – периоди на необичайно високи температури на океана. Много често те имат значително и опустошително въздействие върху океанските екосистеми и биоразнообразието, което се отразява върху риболова, аквакултурите, туризма и други индустрии. Наличието на т.нар. „морски горещи вълни“ се дължи не само на високата температура на водата в екваториалната част на Тихия океан, но и наблюдаваната висока температура на водата в Северния Атлантик.

За Европа 2023-та година се оказа втората най-топла година в историята, с отклонение +1.02°С от средната за периода 1991-2020. От пролетта до края на годината обилни валежи в отделни райони предизвикаха значителни наводнения.

За България изминалата 2023-та година също е с най-големи отклонения от климатичната норма – в североизточната ѝ половина те са между +1.6°С и +2.5°С, за Бургас +1.5°С.  Най-голямо отклонение от нормата  в Бургас е регистрирано през януари 2023 г.- +4.4°С.

Националните метеорологични и хидрологични служби имат жизненоважен принос за безопасността и благосъстоянието на обществото. Системите за ранно предупреждение подпомагат адаптирането към опасни метеорологични, водни и климатични събития. Те са икономически ефективни и спасяват животи, намаляват икономическите загуби и осигуряват почти десетократна възвръщаемост на инвестициите. Ето защо, ролята на учените и работещите в службите за наблюдение на времето и климата става все  по-голяма и по-важна.