Понеделник, 20 Май 2024
    
Бизнес Бургас

Леко поскъпване при храните и алкохола през февруари, спад при дрехите

  17.03.2024 15:30  
Леко поскъпване при храните и алкохола през февруари, спад при дрехите

Георги РУСИНОВ

 

Леко поскъпване се наблюдава през изминалия февруари месец в няколко сектора. Най-значимо е увеличението в транспорта, където се наблюдава ръст от 1.5%. Следват ресторанти и хотели – 0.9%, алкохолни напитки и тютюневи изделия – 0.8% и хранителни и безалкохолни напитки – 0.6%. Това показват данните на Националния статистически институт.

Намаление пък е регистрирано в групите: облекло и обувки (-2.5%), жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома (-0.6%) и жилища, вода, електроенергия, газ и други горива (-0.1%).

Месечната инфлация е 0.3%, а годишната инфлация е 3.3%. Инфлацията е измерена чрез ИПЦ, като месечната инфлация се отнася за февруари 2024 г. спрямо предходния месец, а годишната инфлация е за февруари 2024 г. спрямо същия месец на предходната година.

Инфлацията от началото на годината (февруари 2024 г. спрямо декември 2023 г.) е 0.8%, а средногодишната инфлация за периода март 2023 – февруари 2024 г. спрямо периода март 2022 – февруари 2023 г. е 7.4%

През месец февруари са се увеличили цените на следните хранителни продукти: зеле – с 14.6%, зрял лук – с 8.9%, пипер – с 6.8%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) – с 6.4%, краставици – с 4.2%, ябълки – с 3.5%, шоколад – с 2.6%, риба – с 2.1%, маргарин – с 1.8%, оцет – с 1.8%, сушени зеленчукови подправки – с 1.7%, олио – с 1.6%, листни зеленчуци – с 1.5%, газирани напитки – с 1.4%, какао – с 1.4%, месо от едър рогат добитък – с 1.3%, хляб „Добруджа“ – с 1.2%, картофи – с 1.2%, кафе – с 1.1%, сирене – с 1.0%, кисели млека – с 0.9%, минерална вода – с 0.5%, вина – с 0.5%, яйца – с 0.3%, гъби – с 0.3%, ориз – с 0.2%, бял хляб – с 0.2%, пълномаслено прясно мляко – с 0.2%, сол – с 0.2%, и други.

Намалели са цените на следните хранителни продукти: свинско месо – с 1.9%, млечни масла – с 1.5%, цитрусови и южни плодове – с 1.3%, домати – с 1.1%, извара – с 1.0%, чай – с 0.9%, плодови сокове – с 0.9%, зелен лук, чесън и праз – с 0.9%, нискомаслено прясно мляко – с 0.7%, кашкавал – с 0.6%, маслини – с 0.6%, мляно месо (кайма) – с 0.4%, малотрайни колбаси – с 0.3%, зрял боб – с 0.3%, зрял чесън – с 0.2%, и други.