Събота, 27 Апр 2024
    
Общество Поморие

Кой ще бъде игумен на манастира в Поморие след 12 март

  09.03.2024 12:33  
Кой ще бъде игумен на манастира в Поморие след 12 март

Моника ИЛИЕВА

Има ли уставни ограничения пред Агатополски епископ Иеротей – игуменът на поморийски манастир „Свети Георги“ – да продължи ли да изпълнява доскорошните си задължения към манастирската  обител, в случай че не бъде избран за Сливенски митрополит? Въпрос, който си задават и буди тревога сред миряните в община Поморие. Когато има овдовяване на митрополия, викарният епископ е отзоваван от епархията, за да бъде избран новият кандидат. Съображенията са чисто морални. Не бива да бъде в епархията, защото той самият е кандидат за митрополит. По тази причина Агатополски епископ Иеротей е в Рислкия манастир от 20 януари, очаквайки избора на нов митрополит. Това обясни за „Черноморски фар“ (ЧФ) отец Севастиян Йорданов – свещеник в храм Св.св. "Кирил и Методий".

Новият митрополит, който и да бъде избран, ще има правото да определи игумен в диоцеза на Сливенска епархия.

„Моята позиция и на всички свещеници е в защита на устава и правилата на Българската православна църква (БПЦ). Обезпокоително е нарушаването им. Промени се правят на църковен събор. На двамата достоизбираеми кандидати - Агатополски епископ Иеротей и Знеполски епископ Арсений – не е дадено правото да се защитят. Касира се избора и се определя дата за нов“, обясни отец Йорданов.

Той обърна внимание, че и в  гражданските дела се дава право на защита, а клеветникът е съден. Бургаският архиерейски наместник подчерта правотата на избор и изрази притеснението си относно спазването на устава на БПЦ.

Той припомни провелия се преди дни протест в Сливен, чрез който се е целяло чрез молитва да се стигне до разумно решение. На 18 февруари, в Сливен се проведе първият кръг на изборите за нов Сливенски митрополит. Изборът бе проведен в сградата на митрополията, под председателството на Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, който призова избирателите да гласуват по съвест и с чувство на отговорност за бъдещето на своята епархия. Гласуваха 42 избиратели от седем духовни околии. По този начин с 26 гласа, от изискуемите 22, Агатополски епископ Иеротей стана единият от двамата кандидати, които Сливенска епархия предложи на Св. Синод за избор.

Последва касиране на избора и промяна в правилата на БПЦ. Клирици и миряни от цялата страна откриха онлайн-петиции и организират подписки срещу решението на Св. Синод за касиране на изборите в Сливенска епархия и срещу скандалната наредба, приета от част от митрополитите в противоречие с Устава на БПЦ. Исканията на петициите и подписките са за отмяна на приетите решения, но и за възстановяване на нормалния диалог между висшия клир и свещенството и миряните.

На 12 март Светия Синод се събира, за да избере нов митрополит, очаква се протест на  свещеници пред сградата в София, вече няколко митрополити оттеглиха подкрепата си за синодалната наредба, според която Светия Синод трябваше да избере митрополит без да се вслуша в гласа на епархийските избиратели и свещеници.