Понеделник, 20 Май 2024
    
Любопитно

Топ заглавие с БГ участие е „Игра на годината“

  27.02.2024 17:45  
Топ заглавие с БГ участие е „Игра на годината“

Георги РУСИНОВ

 

Топ заглавие с българско участие е игра на годината. Baldur’s Gate 3 спечели 6 от 9-те възможни награди, за които бе номинирана на престижните The Game Awards, или както стават все по-известни зад Океана – Оскари за видео игри. Подобаващи за това сравнение бяха и част от гостите на награждаването – актьорите Матю Макконъхи и Тимъти Шаламе.

Българското участие в отнеслата всякаква конкуренция ролева компютърна видео игра е на композитора Борислав Славов. Самият той е бил герой на страниците на „Черноморски фар“. С него наш репортер проведе изключително интересно и проникващо дълбоко в света на гейминга интервю преди няколко години, когато играта още се очакваше да излезе в пълната си версия. Славов тогава открехна, че това, което ни очаква, ще е невероятно и изобщо не ни подлъга.

Неслучайно играта обра толкова много награди от The Game Awards, включително за „Игра на годината“ и още куп други от най-различни места. Саундтракът към нея, който изцяло е дело на Славов, е невероятен и толкова помага за потапянето в атмосферата на този фентъзи свят, че буквално може да се загубиш, слушайки.

А изпълнението на гласовите актьори, които озвучават главните герои в мрачната история? Специалните ефекти, които те карат да мислиш, че от екрана те гледа истински човек? Всичко това и много други изпипани до най-малкия детайл подробности, дело на белгийското студио Larian, заслужено прибират шестте статуетки в своята витрина.

 

Историята

 

Събуждаш се на борда на извънземен кораб (да не се бърка със „зелени човечета“), когато чудовище с пипала, излизащи от устата, ти вкарва в окото паразит. Целта на този червей е да те преобрази в същото чудовище. Обаче в това време корабът е нападнат от яздещи дракони хуманоидни създания.

В хаоса ти (като главния ти герой) и още няколко похитени успявате да се измъкнете. След това оцелелите сформирате група, чиято основна цел става намирането на лек за премахване на паразита, който сега удобно се е загнездил в мозъците ви и всеки момент ще ви превърне в чудовища.

Така през куп перипетии, екстремни ситуации, много битки, романтика и смях продължава историята на Baldur’s Gate 3.

В играта можеш да си всеки – мъж, жена, елф, джудже, човек, орк, полуръст. Можеш да играеш като типичен рицар на бял кон, който помага на всеки, или да си манипулативен и на моменти студен, дори и зъл във взимането на решения. Всяко едно променя развитието на играта, когато накрая сборът от всички определя финала на твоята история.


Анкета

Мнения

Мнения
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката, заяви зам.-министърът на образованието
  20.05.2024 08:46      

Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката", заяви зам.-министърът на