Събота, 27 Апр 2024
    
Айтос

Айтозлията Иван Стратиев в Hell's Kitchen: Влизам, за да покажа кой съм и какво мога. Искам баща ми да се гордее с мен!

  21.02.2024 17:39  
Айтозлията Иван Стратиев в Hell\'s Kitchen: Влизам, за да покажа кой съм и какво мога. Искам баща ми да се гордее с мен!

Ден преди старта на новия сезон на кулинарното предаване по Нова тв Hell's Kitchen с шеф Ангелов, Василка Кръстева ни информира във Фейсбук, че сред участниците ще бъде и съседът ѝ, младият и талантлив готвач, айтозлията Иван Стратиев. И нали открай време ние, айтозлии, сме си локални патриоти, вярвам, много от нас търпеливо зачакаха пред екрана вечерта на 20 февруари.

Беше голямо чакане – нашето момче беше представено последно във формата. Обаче ние, айтозлии, сме с жилав корен – въоръжихме се с търпение и дочакахме стартовото кулинарно състезание между отборите на дамите и мъжете. За първото изпитание в „Кухнята на ада“ Иван заложи на домашна бишкота с френски крем Сабайон, която, според шеф Ангелов не можа да пребори „таралежа“ на Мис Баба, Магдалена – дамата с огромен маникюр, чиято бална рокля обриса печките в кухнята. Не спорим за вкуса на „таралежа“, но мнозина си спомниха, че в часовете по готварство като ученици са правили подобни таралежчета, без много усилия. За вкуса на бишкотата (която зрителите не видяха) шеф Ангелов беше лаконичен: „Имаш три изключително сладки компонента в една чиния. Иначе, приятно“. И май тогава, не само айтозлии, но и всички зрители „хванаха“ идеята. И тук, както в повечето български тв формати се лансират атрактивните, нестандартните персони, участниците, които не са точно готвачи, но пък готвят в пинко костюми, с бални рокли и деколтета, имат розови коси и са горди, че се снимат във филми за възрастни.

Затова не се учудихме, че „мечтаното място за живеене“ за Иван не е България. Явно разбрал, че амбицията на интелигентните и скромни млади хора у нас трудно може да противостои на показността, на нахалната посредственост, грубия език, еснафщината, които подобни реалити формати толерират.

Иван е личност от друго тесто. Роден е и възпитан в семейство на трудолюбиви и уважавани родители, научи НП. Баща му Добрин е бивш военнослужещ, майка му Надежда е управител на фирма, която се занимава с търговия. Всички в града познават баба му по бащина линия, сърдечната Роси, чийто брат Стойчо Преснаков е талантлив художник. По информация от Кръстева, която познава семейството и Иван от дете, в Смядово има галерия, която носи името на художника. И ако родственикът е рисувал картини, днес Иван рисува в чиниите кулинарна магия.

Иван с родителите си

 

Типично за айтозлии, оставаме оптимисти за бъдещето на Иван Стратиев в Hell's Kitchen. От тв визитката научихме за опита му като готвач и за мотивите, довели 23-годишния айтозлия в предаването. Завършил е кулинарна академия в София, от една година работи в ресторант в столицата като готвач на топла кухня. Определя се като тих и спокоен човек, понякога даже срамежлив. „Но на моменти мога да бъда много шумен и забавен. Едно от любимите ми хобита е зумба, там се чувствам по-свободен, забавлявам се, танцувам“, казва Иван.

От малък мечтае да стигне до Америка, за него това е мечтаното място за живеене. „Място, където хората са по-толерантни, имат по-малко предразсъдъци. И след като завърших академията имах възможността да отида до там. Работих в едно малко градче до Ню Йорк, в един доста голям хотел, където се провеждаха много мероприятия и сватби. По време на стажа ми в Америка работих като сладкар, пекар, на грил и на топла кухня. В края на стажа ми предложиха да остана като шеф де парти (шеф на станция), но за жалост нямаше как, защото визата ми изтичаше. Трябваше да се прибера в България“, разказа пред Нова тв Иван.

Сега работи с надеждата да натрупа достатъчно знания и един ден отново да замине за Америка. А Hell's Kitchen е стъпало към постигане на мечтата. Във формата е не само да се докаже пред себе си, но и пред баща си, който често критикувал решенията му. „Въпреки че често спорим знам, че той ме обича и подкрепя в това, което правя. Влизам, за да му покажа кой съм и какво мога, и да го накарам да се гордее с мен“, видимо развълнуван каза още Иван. Стискаме палци да успее!

НП